A NAÜ újra ellenőriz Iránban

A Nemzetközi Atomenergia-Ügynökség (NAÜ) ellenőrei a hét végén újra Iránba utaznak, hogy helyszíni ellenőrzéseket végezzenek az ázsiai ország atomerőműveiben - jelentette be szerdán a NAÜ bécsi székhelyén Melissa Fleming szóvivő. Az ellenőrök az iszfaháni atomkutató intézetben és a natanzi gázcentrifugás urándúsítóműben fognak vizsgálódni.

A NAÜ eredetileg március 12-én akarta kiküldeni ellenőreit a két iráni létesítménybe, de az iráni kormány megtagadta tőlük a beutazási engedélyt, mert kifogásolta a NAÜ igazgató tanácsának akkor még tervezetben levő határozatát. Az Iránról szóló határozat sajnálkozását fejezte ki amiatt, hogy Irán nem tájékoztatta a NAÜ-t olyan atomkutatásairól, amelyek potenciálisan atomfegyver kifejlesztéséhez is elvezethetnek - mint például a láncreakcióra képes polóniumot és atombomba minőségű dúsított urániumot előállító üzemeik felállításáról. Irán később enyhített elutasításán és jelezte, hogy március 27-én mégis fogadja a NAÜ ellenőreit.

Nyugati diplomaták attól tartanak, hogy az ellenőrök fogadásának halogatása arra szolgál, hogy a két létesítményben eltüntessék a titkolt műveletek nyomait. Tavaly a NAÜ ellenőrei már találtak dúsított uránium maradványokat egy iráni villamos erőmű ellenőrzésekor, Natanzban pedig szintén atombomba készítéséhez alkalmas dúsított uránium nyomait a gázcentrifugákon.

Mohammed el-Baradei, a NAÜ főigazgatója a Hoszni Mubarak egyiptomi elnökkel szerdán Kairóban tartott találkozója után olyan közel-keleti övezet létrehozása mellett foglalt állást, amelyet mentesítenének a vegyi, biológiai és nukleáris tömegpusztító fegyverektől, és csökkentenék a hagyományos fegyverzeteket is. Enélkül szerinte elképzelhetetlen a tartós megbékélés Izrael és arab szomszédai között. El-Baradei stratégiai párbeszédet javasolt a békefolyamat keretében, mert "biztonság nélkül nem lesz béke és viszont".

Egyiptom támogatja a tömegpusztító fegyverektől mentes közel-keleti övezet gondolatát, de el-Baradei hangoztatta, hogy "Izrael és az arab országok álláspontja még elég távol áll egymástól", a NAÜ viszont megbízta őt, hogy próbálja közelíteni ezeket. - A nemzetközi közösség azt sürgeti Izraeltől, hogy csatlakozzék az atomsorompó egyezményhez, de reálisabb lenne ezt a kérdést a békefolyamat keretébe beágyazni - mondta a NAÜ egyiptomi vezérigazgatója.

KAPCSOLÓDÓ CIKK