Washington Szaúd-Arábia elhagyására szólítja fel diplomatáit

Az Egyesült Államok felkéri azokat az amerikai diplomatákat, akiknek a jelenléte nem feltétlenül szükséges, a biztonsági helyzetre való tekintettel hagyják el Szaúd-Arábiát - közölte csütörtökön Colin Powell külügyminiszter.

"Aggódunk, a fenyegetettség szintje nőtt, és tekintettel a kapott fenyegetésekre és információkra, kiadjuk a visszatérésre vonatkozó utasítást" - jelentette ki a külügyminiszter újságírók előtt. Az utasítás vonatkozik a rijádi amerikai nagykövetség, valamint a dzsiddai és a dhahrani konzulátusok valamennyi alkalmazottjának családjára is - közölte a külügyminisztérium.

Az amerikai külügyminisztérium felszólította a Szaúd-Arábiában tartózkodó amerikai magánszemélyeket is, hagyják el az országot. Egy év alatt ez a harmadik alkalom, hogy az amerikai diplomaták biztonsági okokból Szaúd-Arábia elhagyására kapnak utasítást. Szaúd-Arábiában, ahonnan Oszama bin Laden terroristavezér is származik, az utóbbi időben megélénkült az erőszakhullám, amelyhez a feltételezések szerint a bin Landen vezette al-Kaida terrorszervezetnek is köze van.

Tavaly legkevesebb ötvenen haltak meg Rijádban öngyilkos merénylők által elkövetett pokolgépes támadások során, kedden pedig feltételezett iszlám szélsőségesek négy szaúdi rendőrtisztet öltek meg egy ellenőrző pontnál Rijád közelében röviddel azután, hogy a biztonsági erők két pokolgépes merényletet hiúsítottak meg a fővárosban.

Egy nevének elhallgatását kérő amerikai hírszerzési forrás szerint a döntésnek nincs köze az Oszama bin Ladennek tulajdonított, az al-Dzsazíra arab hírtelevízióban csütörtökön sugárzott üzenethez, amelyben a terrorista vezér tűzszünetet ajánlott az európaiaknak. Mint mondta, a külügyminisztérium döntését a Szaúd-Arábiában működő nyugati diplomáciai épületek elleni támadások veszélye indokolja.