Csoportos öngyilkos merényletre készült több személy a Manchester United és a Liverpool szombati mérkőzésén az Old Trafford stadionban 67 ezer szurkoló között. Erről a The Sun című brit lap adott hírt, miután a rendőrség hétfőn tíz embert vett őrizetbe terrorizmus vádjával a városban és környékén. A hatóságok hivatalosan még nem erősítették meg a brit lap értesüléseit.

A Manchester United telt házas szombati mérkőzésén akartak csoportos öngyilkos merényletet végrehajtani azok a gyanúsítottak, akiket az észak-angliai nagyvárosban és környékén vett őrizetbe a terrorizmusellenes törvény alapján a Scotland Yard - írta kedden a legnagyobb brit napilap.

A brit rendőrség előző nap jelentette be, hogy több helyszínen végrehajtott egyidejű rajtaütések során tíz terroristagyanús személyt vett őrizetbe Manchesterben, illetve Yorkshire és Staffordshire grófságokban, terrorcselekmény előkészítésének gyanújával. A szűkszavú hatósági közleményből nem derült ki, hogy a gyanúsítottak pontosan milyen terrorakcióra készültek. A keddi The Sun azonban rendőrségi forrásait idézve azt írta: a csoport iraki kurd, illetve észak-afrikai öngyilkos merénylőjelöltekből állt, akik a Manchester United (MU) és a Liverpool szombati mérkőzésén, az Old Trafford - az MU stadionja - nézőterén akarták felrobbantani magukat.

A legnagyobb - és legjobban értesült - brit bulvárlapnak név nélkül idézett rendőrségi források azt mondták, hogy a gyanúsítottaknak a 67 ezer fős nézőtér különböző pontjaira volt jegyük. A The Sun egyik forrása szerint a telt házas mérkőzésen egy ilyen csoportos öngyilkos merényletnek akár több ezer áldozata is lehetett volna.

A lap értesülése szerint a csoport mozgását azonban a Scotland Yard különleges terrorellenes ügyosztálya, a Special Branch már hónapok óta követte, és telefonhívásaikat is lehallgatták. Az elfogásukhoz vezető összehangolt titkosszolgálati akcióban az amerikai nemzetbiztonsági ügynökség is részt vett - áll a cikkben. Az előző napi razziákat a különleges ügyosztály 400 fegyverese hajtotta végre; a rajtaütés közvetlen előzményeként a titkosszolgálatok észlelték, hogy "egy megfigyelés alatt álló, jelentős terroristagyanús személy" Manchesterbe utazott - írta a The Sun. A Manchester United a lapértesüléssel kapcsolatban annyit közölt: nem tud arról, hogy stadionja ellen terrorcselekmény készült volna.

Nagy-Britanniában hónapok óta a második legmagasabb szintű terrorriadó van érvényben. Sir John Stevens, a Scotland Yard főparancsnoka több ízben kijelentette, hogy elkerülhetetlennek tartja valamilyen terrorcselekmény megkísérlését brit célpontok ellen. Titkosszolgálati szakértők szerint az esetleges terrortámadás legvalószínűbb formája az öngyilkos merénylet lehet.