Szlovák ruhát kapott a brüsszeli pisilő kisfiú

Szlovák népviseletbe öltözött a hétvégén Brüsszel szimbóluma, a pisilő kisfiú-szobor. Az avatóünnepséget kisebb incidens zavarta meg.

Az Európai Unió néhány nap múlva esedékes bővítése, tíz új tagország, közöttük Szlovákia felvétele tiszteletére szlovák népviseletbe öltöztették szombaton a brüsszeli Manneken Pis-szobrot. Az új viseletet szlovák népzene mellett "avatták fel", számos érdeklődő jelenlétében. A szobrocska öltöztetéséért felelős szervezet szerint több más újonnan csatlakozó ország is a szlovákokhoz hasonló kérést nyújtott be hozzájuk.

Az ünnepséget incidens zavarta meg: négy tüntető - mit sem sejtve arról, hogy rossz pillanatot választott akciójához - az avatás előtt néhány perccel bilire ült a szobrocska mellett, így tiltakozva amiatt, hogy szerintük kevés a nyilvános illemhely a belga fővárosban. A tüntetőket a felháborodott közönség - benne nyilván számos szlovákkal, akiknek nemzeti büszkeségét sértette az akció - szidalmazni kezdte, s ők menekülni kényszerültek.

A Manneken Pis csak néhány napig viseli szlovák ruháját: kedden már - fekete nadrágban és selyemingben, szürke parókában - a korábbi dél-afrikai államfőt, Nelson Mandelát szimbolizálja majd, így emlékezve a dél-afrikai demokrácia helyreállításának 10. évfordulójára. Ez lesz az első alkalom, hogy a kis szobor élő politikust személyesít meg.