Izraeli rakétatámadások Gáza ellen

Helikopterekről kilőtt rakétákkal támadta az izraeli hadsereg csütörtökön három hullámban a Gázai övezetben lévő rafahi palesztin menekülttábort, a támadásokban legkevesebb tíz palesztin meghalt, és huszonöten megsebesültek.

Az első, hajnali támadás során a helikopter célzott lövést adott le palesztinok egy csoportjára, akik robbanószerkezetek telepítésére készültek - közölte az izraeli hadsereg szóvivője. A rakéta hét palesztint megölt, hetet megsebesített. Reggel izraeli helikopterről kilőtt rakéták újabb három palesztint sebesítettek meg a Gázai övezet déli részén fekvő Rafahban. Palesztin kórházi források szerint mind a három sebesült polgári személy.

Előző este az egyiptomi határ mentén fekvő településen a palesztinok rakétagránáttal felrobbantottak egy izraeli páncélozott járművet. Öt izraeli katona életét vesztette a támadásban. Az izraeli hadsereg az elmúlt napok veszteségei nyomán elrendelte, hogy valamennyi katonai járműből rakodják ki a robbanóanyagokat - jelentette a katonai rádió. A bevetésekre induló járművek rendszerint a fegyvercsempészésre szolgáló alagutak, valamint a palesztin fegyvergyártó műhelyek megsemmisítése céljából vittek magukkal robbanószert.

A harmadik rakétatámadásban három palesztin halt meg. A helikopterről kilőtt rakéták további tizenöt személyt megsebesítettek, és egy mecset is megrongálódott.

A Gázai övezet azonnali elhagyására szólította fel állampolgárait csütörtökön az Egyesült Államok, az izraeli egységek és a palesztin fegyveresek két napja tartó összecsapásai miatt. A washingtoni külügyminisztérium az Izraelben és a palesztin területeken tartózkodó amerikaiaknak szóló közleményében tudatta, hogy a lövöldözések és robbantások miatt a hét végéig bezárják a Gázában működő amerikai nemzetközi iskolát is. A területen elsősorban amerikai humanitárius és civil szervezetek aktivistái dolgoznak.

Telefonon mondott köszönetet csütörtökön Ariel Saron izraeli kormányfő Hoszni Mubarak egyiptomi elnöknek a Gázában megölt katonák földi maradványainak visszaszerzésében való egyiptomi közvetítésért. A Gáza Zejtun kerületében kedden megölt katonák maradványait, amelyekkel szélsőséges palesztin harcosok a város utcáin parádéztak, csütörtökre virradóra adták vissza az izraeli hadseregnek egyiptomi diplomaták és palesztin biztonsági vezetők közvetítése révén. A holtestek átadása után az izraeli hadsereg kivonult Zejtunból.

Jasszer Arafat, a Palesztin Hatóság elnöke csütörtökön felszólította a világot: lépjenek közbe, hogy vége szakadjon az Izrael által elkövetett "bűntetteknek" a Gázai övezetben, ahol három nap alatt 28 palesztint öltek meg. Arafat a Wafa palesztin hírügynökség által idézett felhívásában hangsúlyozta: e bűntetteket nemcsak a palesztin nép, nők, gyermekek ellen követték el, hanem intézményeik, infrastruktúrájuk és szent helyeik ellen is. A palesztin vezető felszólította a nemzetközi tájékoztatási eszközöket, hogy vegyék filmre a zejtuni és rafahi atrocitások nyomait.

KAPCSOLÓDÓ CIKK