Visszautasítja a miniszterelnökséget Sonia Gandhi

Sonia Gandhi hatalmas megrökönyödést váltott ki a választásokon győztes Kongresszus Pártban, amikor kedden bejelentette, hogy visszautasítja a felkínált miniszterelnöki tisztet. Gandhi indoklása szerint "egy belső hangra hivatkozva" utasította le, hogy a következő kormányzati ciklusban India miniszterelnöke legyen. Korábban a választásokon vesztes hindu nacionalista BJP azzal fenyegetőzött, hogy nem vesz részt a miniszterelnöki eskütételen, ha az olasz származású Sonia Gandhi lesz a kormányfő.

Visszautasította a miniszterelnöki posztot Sonia Gandhi, a Kongresszus Párt vezetője. Gandhi a párt parlamenti képviselőinek keddi gyűlésén jelentette be, hogy nem kívánja elfogadni a miniszterelnöki tisztet. "Alázatosan vissza kell utasítanom a tisztet" - jelentette be a kongresszus párti képviselők legnagyobb megrökönyödésére Gandhi.

A pártvezető kijelentette, hogy lelkiismeretére hallgatva döntött úgy, hogy nem fogadja el a kinevezést - írja a The Hindu. "Ragaszkodnom kell az elvekhez, amelyek idáig vezettek. Arra kérlek benneteket, hogy értsétek meg elhatározásom erejét. Kérlek benneteket, hogy fogadjátok el a döntésemet, amelyet nem fogok megváltoztatni." - mondta a kongresszus párti képviselőknek Gandhi.

A politikus elmondta, hogy az utóbbi hat évben, amióta politikával foglalkozik világossá vált, hogy a miniszterelnöki poszt nem fontos számára. "Mindig is az állam erős szekuláris alapjának megteremtésén, és a szegények jólétén szerettem volna dolgozni" - tette hozzá a miniszterelnöki posztot visszautasító Gandhi. Ugyanakkor Gandhi visszautasította azt, hogy fenyegetés hatására utasítaná vissza a miniszterelnöki tisztet.

A meglepett képviselők arra kérték Gandhit, hogy változtasson döntésén, és fogadja el a kormányfői kinevezést. Kérésüket egy Gandhi aznapi beszédéből vett mondattal indokolták: "'Hosszú küzdelem áll előttünk' - ezt azonban nem nyerhetjük meg nélküled!" - jelentette ki Mani Sankar Ajjar kongresszus párti képviselő.

A Gandhi bejelentése sokkolta a párt szavazóit is. A pártvezetőt hatalmas tömeg kísérte otthonáig. Az emberek Gandhit éltették, ugyanakkor követelték, hogy fogadja el a kinevezést. Egy tüntető azzal fenyegetett, hogy öngyilkosságot követ el, ha Gandhi visszautasítja a miniszterelnöki kinevezést - írja a BBC News.

A választások elvesztése után Vadzspají miniszterelnök hindu nacionalista pártja folyamatosan támadta Gandhit olasz származása miatt. Susma Szvaraj volt BJP-s miniszter kilátásba helyezte, hogy ha Gandhiból miniszterelnök lesz, lemond képviselői helyéről, és leborotválja a haját mert nem tudja elviselni, hogy az országnak idegen származású miniszterelnöke legyen.

Ugyanakkor a kisebb jobboldali pártok és az indiai sajtó bírálták a BJP Gandhi-ellenes kampányát. A The Times of India szerint az emberek a választáson pont azt a fajta "szűk látókörű idegengyűlöletet" utasították el, amely most a BJP-t jellemzi.

Ugyanakkor a bombayi tőzsdeindex emelkedése azt jelzi, hogy az üzleti körök nem bánják, hogy Gandhi visszautasította a miniszterelnöki tisztet. Az utóbbi napokban folyamatosan emelkedő Sensex index a tegnapi rekordzuhanás után ma nyolc százalékos rekordemelkedéssel reagált a hírre, hogy Gandhiból a jelek szerint nem lesz India miniszterelnöke.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK