Először lesz szikh miniszterelnöke Indiának

Manmohan Szingh, a Kongresszus Párt frissen megválasztott alelnöke lesz India új miniszterelnöke. A közgazdász végzettségű Szingh mellett Sonia Gandhi megmarad a párt élén, és a parlamentben vezeti majd a Kongresszus képviselőcsoportját. A szikh vallású Szingh eskütétele fordulópont lesz az indiai politikai életben, az ország megalakulása óta ugyanis ő az első nem hindu miniszterelnök. Szakértők szerint a jelenlegi helyzetben Szingh az ideális választás a kormány élére, ugyanis 1991-ben még pénzügyminiszterként ő indította útjukra azokat a gazdasági reformokat, amelyek következtében megkezdődött az indiai gazdaság máig tartó fellendülése.

Indiában eldöntött tényként kezelik, hogy a Nemzeti Kongresszus Párt frissen megválasztott alelnöke, Manmohan Szingh lesz az ország következő miniszterelnöke. Miután Sonia Gandhi pártelnök kedden mindenki legnagyobb megdöbbenésére visszautasította a miniszterelnöki tisztet, összeült a Kongresszus Párt válságértekezlete, és a volt pénzügyminiszter Szinghet pártelnökhelyettesnek választották. Szingh elfogadta Abdul Kalam köztársasági elnök felkérését a kormányalakításra - írja a The Hindu.

Szingh miniszterelnöki eskütételével új korszak nyílik meg az indiai politikában. A szikh vallású Manmohan Szingh lesz ugyanis az ország első nem hindu miniszterelnöke. Szinghet azonban könnyebben fogadja majd el a hindu nacionalista ellenzék, mint a katolikus vallású és olasz születésű Sonia Gandhit.

A veterán politikusnak számító Szingh gazdasági szakértők szerint jelenleg a legalkalmasabb ember az ország vezetésére. A közgazdász végzettségű politikus indította el pénzügyminiszterként azokat a gazdasági reformokat, amelyek a kilencvenes években lehetővé tették az indiai gazdaság felívelését. A Vadzspají miniszterelnök alatt elért gazdasági eredményeket tulajdonképpen Szingh liberalizációja alapozta meg.

Forrás: [origo]
"Manapság senki sem ellenzi a reformot"

Ugyanakkor a 71 éves Szinghre komoly kihívás vár a miniszterelnökség elvállalása mellett. Noha a közgazdász-politikus már több ízben hitet tett a reformok mellett, szembe kell néznie azzal, hogy a gazdaság fejlesztése szakadást idézhet elő a társadalomban, tehát nagyobb figyelmet kell fordítania a szociális kérdésekre. A Kongresszus Párt választási győzelmét azzal vívta ki, hogy sürgette, a Vadzspajíék által végigvitt gazdasági reformok "a tömegeknek is hasznot kell, hogy hozzanak" - írja a The New York Times.

Ugyanakkor komoly terhet jelentenek a korábbi gazdasági rendszer maradványai: nagy összegeket emészt fel a veszteséges mezőgazdaság támogatása és az állami kézben lévő vállalatok. Noha Szingh kijelentette, hogy tovább folytatja a reformokat, a Kongresszus Párt baloldali szövetségesei - elsősorban a kommunisták - mereven elzárkóznak attól, hogy értékesítsék az állami üzemeket.

"Manapság senki sem ellenzi a reformot. Arra kell csupán figyelni, hogy hogyan csomagoljuk be, hogy ne tűnjön egy tisztán az elit javát szolgáló tevékenységnek" - jelentette ki egy korábbi interjúban Szingh a gazdasági reformok kapcsán.

Előző
  • 1
  • 2
Következő

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK