Rekordáron kelt el a Titanic egy megmaradt étlapja

Több mint 88 ezer dollárért kelt el csütörtökön egy New York-i árverésen az elsüllyedt Titanic óceánjáró egyik étlapja, amely a tragédia napjának éttermi menüjét tartalmazta. A Guernsey aukciós ház pénteken közölte, hogy a tökéletes állapotban megmaradt étlapért újdonsült tulajdonosa a 75 ezer dolláros kikiáltási áron felül 13,5 ezer dollár jutalékot fizetett.

 

A tragédiát összesen három étlap "úszta meg": a csütörtökön elárverezettet egy túlélő, Adolphe Saalfeld mentette meg. Korábban "csupán" 20 ezer dollárért kelt el egy hasonló, az első osztályon ebédet, valamint egy harmadosztályú étkezést ismertető menü.

Az árverésen at 1912-ben elsüllyedt Titanicról, valamint James Cameron Titanic című filmjének dekorációjából származó több mint 500 kikiáltott cikk nagy részéért azonban várakozáson aluli árat fizettek.

A Guernsey által 60 ezer dollárra becsült fedélzeti nyugágy 8500 dollárt ért meg a licitálóknak, a hajó faragott tölgyfa korlátja pedig 23 ezer dollárért talált gazdát, holott a szakértők ennek a minimum kétszeresére becsülték.

A lenvászonból és parafából készült mentőövet kevesebbre becsülték, főleg azért, mert nem volt bizonyítható teljes bizonyossággal, hogy valamelyik áldozat viselte. Az eladásától várt 30-40 ezer dollárnak a töredékéért, 7 500 dollárért kelt el.

A tárgyakat a végzetes hajóút túlélői, valamint a mentőcsónakok matrózai gyűjtötték össze.

KAPCSOLÓDÓ CIKK