Egy török nő meghalt és további négy személy megsérült, amikor a helyi hatóságok közlése szerint gázrobbanás történt a Törökország déli részén fekvő Alanya üdülőhely egyik szállodájában. Az országban uralkodó feszült légkörben először merényletnek vélték a történteket.

Pokolgép
Pokolgép robbant egy isztambuli felüljárón szombaton, a detonáció senkit sem sebesített meg, mivel a rendőrség fülest kapott a robbanószerkezetről, és leállította a forgalmat a felüljárón. Szombatra virradóra két másik kisebb bomba is felrobbant a dél-törökországi Adan városában csupán kisebb anyagi károkat okozva.

A CNN Turk először azt közölte honlapján, hogy pokolgép robbant fel egy merénylő kezében. A helyi hatóságok azonban sietve cáfolták a jelentést, és közölték, hogy a légkondicionáló rendszerből szivárgó gáz robbant fel a Földközi-tenger partján, Antalya tartományban fekvő város Hatipoglu nevű szállodájában. Az áldozat egy török állampolgárságú nő, aki külföldön él és nyaralni érkezett a városba - írja a Reuters.

Meglehetősen feszült a légkör Törökországban George Bush amerikai elnök szombatra tervezett odaérkezése, illetve a NATO június 28-29-ei isztambuli csúcsértekezlete előtt. Az elmúlt napokban több merényletet hajtottak végre különféle török városokban, az egyiket azon ankarai szálloda előtt, ahol a tervek szerint Bush elnök is megszáll szombat éjjel.

Szombaton a csúcsértekezlet előtt folytatódó razziák során 10 személyt vett őrizetbe a török rendőrség a közép-anatóliai Konya városában. Az őrizetbe vetteket szélsőséges iszlám csoportokkal és az al-Kaida terrorhálózattal való kapcsolattartással vádolják. A kutatóakcióban a rendőrség fegyvereket, lőszereket és pokolgépkészítésének leírásáról szóló útmutatót foglalt le.