Fél év börtönre ítélték Milosevic fiát

Kényszervallatás miatt félévi letöltendő börtönbüntetésre ítélték távollétében Slobodan Milosevic volt jugoszláv államfő fiát, Marko Milosevicet. Hasonló vádak alapján a pozsareváci kerületi bíróság hathavi börtönre ítélte Marko Madonna nevű diszkójának hat alkalmazottját.

A pozsareváci törvényszék 2001 novemberében emelt vádat Marko és alkalmazottjai ellen, amiért 2000 márciusában elfogták és bántalmazták Zoran Milovanovicot, az Otpor nevű ellenzéki diákmozgalom aktivistáját. Marko láncfűrésszel hadonászva azzal fenyegette a túszt, hogy miszlikbe aprítja, ha nem fedi fel az Otpor helyi szervezete tagjainak és támogatóinak kilétét. 

Markónak a milosevici rezsim bukása után nyoma veszett. A pozsareváci bíróság tavaly országos körözést adott ki ellene, majd az Interpol is köröztetni kezdte. Sajtóértesülések szerint Oroszországban tartózkodik, a Moszkva melletti Barviha településen van fényűző villája. Vele együtt van állítólag édesanyja, Mirjana Markovic, akit ingatlanokkal való üzérkedés miatt keres az Interpol. Az édesapja a hágai Nemzetközi Törvényszék foglya. A Milosevic-családból csak Marko nővére, Marija él Szerbia-Montenegróban: őt tavalyelőtt két év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték törvénytelen fegyvertartás és a közbiztonság veszélyeztetése miatt, de a fellebviteli bíróság perújrafelvételt rendelt el. 

A harmincas éveiben járó, kicsapongó életmódjáról ismert Markónak több vállalkozása is volt Szerbiában. A pozsareváci Madonna diszkó mellett érdekeltségébe tartozott a pozsareváci vidámpark, péksége és kozmetikai üzlete volt Belgrádban. Utóbbit a rendszerváltás napján szétzúztak a tüntetők, és az ottani parfümös üvegcséket, dezodorokat és szappanokat magukkal vitték, mint a forradalom emlékeit. 

A belgrádi média helyszíni beszámolói szerint a pénteki ítélethirdetéskor a tárgyalóteremben kopaszra nyírt testőrök kíséretében megjelent Marko felesége, Milica Gajic, egy Che Guevarát ábrázoló trikóban. A per során az egyik tanú azt mondta, hogy barátai így hívták Markót.