Újabb őrizetest engedett szabadon pénteken a londoni rendőrség abból a 13 fős csoportból, amelynek tagjait a héten a szigetország több pontján egy nagyszabású összehangolt razziasorozatban vettek őrizetbe.

A 25 éves férfit az északnyugat-angliai Blackburnben fogták le, de mivel semmi olyan terhelő bizonyítékot nem találtak, amely arra mutatna, hogy az őrizetbe vett terrorcselekményre készült volna, elengedték.

A rendőrségi rajtaütést követő napon a csoportból egy másik személyt más szabadlábra helyezték, így jelenleg 11 személy van a brit rendőrség fogdáiban, mert azt feltételezik róluk, hogy terrorcselekményekre adtak megbízást, illetve ilyenekre akciók végrehajtására készültek.

A keddi akciót Londonban, a fővároshoz közel lévő Hertfordshire és Bedfordshire, illetve az északnyugat-angliai Lancashire grófságokban hajtották végre.

A brit rendőrség nem hozta összefüggésbe az őrizetbe vételeket azzal, hogy az Egyesült Államokban hétfőn egy korábban Pakisztánban elfogott terrorista vallomása alapján magasabb terrorellenes készültségi szintet léptettek életbe több létesítmény közelében.

Brit lapértesülések szerint a londoni Heathrow repülőtér elleni merényletre készülő, vezető al-Kaida tagot is elfogott a brit rendőrség nagyszabású terroristaellenes akciója során. A The Times, a Daily Telegraph, a Daily Mail és a The Sun csütörtöki beszámolói sok részletben különbözőek ugyan, de legtöbbjük az Egyesült Államokban életbe léptetett biztonsági intézkedésekhez kötik a terroristagyanús férfiak őrizetbe vételét.