Három amerikai ellen folyik per Kabulban. A férfiakat többek között magánbörtön üzemeltetésével, túszszedéssel és kínzással vádolják. Egyikük azt állítja, igazából egy titkos terrorizmusellenes akciót hajtottak végre a Pentagon beleegyezésével. Az amerikai hadvezetés azonban tagadja, hogy kapcsolatban állnának a férfiakkal. Ha bűnösségük bebizonyosodik, 16-20 év börtönt kaphatnak  az amerikaiak az afgán bíróságtól.

Fotó: EPA
A három vádlott

Túszszedéssel és kínzással vádolják azt a három amerikait, akiknek hétfőn folytatódott a bírósági tárgyalása Kabulban. Jonathan Idemát, Edward Carabellót és Brent Bennettet ezek mellett illegális határátlépéssel és magánbörtön fenntartásával is vádolják - jelentette a BBC.

A tárgyaláson Idema azzal támadta az eljárást, hogy nem kapott másolatokat a vádakról, illetve nem engedélyezték, hogy beletekintsen a bizonyítékokba, amelyeket állítása szerint az FBI foglalt le őrizetbe vétele után. Azt állította, a szövetségi nyomozóiroda emberei az egyik terroristának nevezett férfi általa tartott kihallgatásán is ott voltak.

Az afgán bíróság tisztességes eljárást ígér a vádlottak ügyében, akik - ha bűnösnek találják őket - 16-20 év közötti börtönbüntetésre számíthatnak.

Hetekkel ezelőtti első tárgyalásán Idema azt állította, hogy közvetlen kapcsolatban állt Donald Rumsfeld amerikai védelmi miniszterrel. Azt is állította, hogy egy bonyolult összeesküvést leplezett le, amelyet Oszama bin Laden parancsára szerveztek vezető afgán politikusok megölésére, illetve NATO- és amerikai bázisok elleni teherautóbombás támadások elkövetésére. Az amerikai és az afgán kormány is tagadta azonban, hogy kapcsolatban álltak volna a férfival és társaival.

Idema állítása szerint egy alkalommal egy vezető tálib személyiséget is átadott a Bagrami amerikai támaszpontnak. A támaszponton azt elismerték, hogy a férfitól kaptak egy afgán foglyot, ám közölték, az elfogottat később elengedték, mert nem az volt, akinek Idema állította.