Megölték fogva tartói az Irakban elrabolt olasz újságírót - közölte csütörtökön az al-Dzsazíra arab hírtelevízió. Berlusconi olasz elnök bejelentette, hogy országa a gyilkosság ellenére sem változtat iraki politikáján.

Enzo Baldoni szabadúszó olasz újságírót augusztus közepén rabolták el ismeretlen fegyveresek Irakban. Az Iraki Iszlám Hadsereg nevű csoport kedden jelentette be, hogy fegyvereseinek fogságában van Baldoni. A csoport 48 órás ultimátumot adott Olaszországnak arra, hogy vonja ki csapatait Irakból. A közlemény akkor úgy fogalmazott: ellenkező esetben nem tudják garantálni az újságíró életét.

Nem sokkal a határidő lejárta után a katari székhelyű al-Dzsazíra televízió egy videófelvételt kapott Baldoni megöléséről.

Róma nem változtat iraki politikáján

Barbár tettnek nevezte az Irakban elrabolt olasz újságíró meggyilkolását az olasz kormányfő, aki leszögezte, hogy a történtek ellenére sem változik Olaszország iraki politikája. Silvio Berlusconi csütörtök éjjel adott ki nyilatkozott, nem sokkal azután, hogy a katari székhelyű al-Dzsazíra arab televízió hírt adott Enzo Baldoni meggyilkolásáról.

Berlusconi közleménye hangsúlyozta: nincsenek szavak ennek az embertelen tettnek a leírására. Az olasz kormány ugyanakkor változatlanul teljesíti azokat a kötelezettségeit, amelyeket az iraki ideiglenes kormánynak tett. Olaszország közel 3 ezer fős katonai alakulattal vesz részt az Irakot megszálló nemzetközi haderőben.

Enzo Baldoni a második olasz túsz, akivel az emberrablók végeztek Irakban. Az elsőt, Fabrizio Quattrocchit, aki biztonsági őrként dolgozott az arab országban, április 14-én gyilkolták meg elrablói.