Az Arab Liga az Allávi-kormányt támogatja

2004.09.15. 1:58

Az Arab Liga külügyminiszterei kedd este Kairóban határozottan elítélték az Irakban elkövetett terrorcselekményeket, így a túszejtéseket, és úgy döntöttek, hogy politikai és pénzügyi támogatást nyújtanak az Ijád Allávi vezette átmeneti iraki kormánynak.

Amr Musza, az Arab Liga főtitkára sajtótájékoztatóján kijelentette: "a megszállással szembeni ellenállás természetes dolog, de nem foglalhatja magában emberek minden ok nélkül történő lefejezését. Különbséget kell tenni a terrorcselekmények és a megszálló erőkkel szembeni ellenállás között".

Az ülésen elfogadott határozatban az Arab Liga külügyminiszterei "elítélték a polgári személyek, a biztonsági erők, humanitárius szervezetek és diplomáciai képviseletek ellen Irakban elkövetett terrorcselekményeket". A miniszterek ugyanakkor az amerikai hadműveletekre utalva elítélték "a különböző iraki városokban irakiak ellen végrehajtott, polgári személyek életét követelő légitámadásokat és katonai műveleteket" és követelték ezek beszüntetését.

A arab külügyminiszterek határozottan elítélték "a szövetséges katonák által az iraki nép ellen - nevezetesen a börtönökben és a fogolytáborokban -elkövetett bűntetteket, embertelen és erkölcstelen gyakorlatot", amelyet az emberi jogok nyilvánvaló megsértésének minősítettek.

Az Arab Liga felszólította tagállamait, állítsák helyre hivatalosan diplomáciai kapcsolataikat Irakkal és üdvözölte "a megszállás befejezését és a szuverenitásnak az iraki átmeneti kormányra történő átruházását előirányozó ENSZ-határozatot".

A határozat felszólítja az arab országokat, nyújtsanak segítséget az iraki kormánynak minden területen, így a politika és az újjáépítés terén, és kéri az arabokat és a pénzügyi alapokat, "nyújtsanak gyors segítséget az iraki újjáépítéshez és támogassák az iraki középvezetők képzését".

Egy másik határozatban az arab külügyminiszterek elítélték a világ különböző részeiben elkövetett terrorcselekményeket, közöttük az észak-oszétiai Beszlan iskolájában elkövetett túszejtést és az Izrael által a palesztin területeken gyakorolt "állami terrorizmust".

Az Arab Liga miniszteri tanácsa reggeli ülésén elfogadott egy Libanonnal kapcsolatos határozatot is, amelyben támogatja Libanon döntési jogát, hogy együttműködjön Szíriával és más arab országokkal. A dokumentum válasz az ENSZ Biztonsági Tanácsának szeptember 2-án elfogadott határozatára, amely Libanon szuverenitásának tiszteletben tartására és valamennyi külföldi katonának az országból történő kivonására szólít fel. Szíria mintegy 20 000 katonát állomásoztat a szomszédos Libanonban.

KAPCSOLÓDÓ CIKK