Több mint félszáz halottja van az indiai merényleteknek

2004.10.03. 19:09

Pokolgépek robbanása és fegyveres támadások sorozata hét ember életét követelte és 43 személy sérülését okozta vasárnap India Asszám államában. A szombati hasonló terrorcselekmények áldozataival együtt ötvenheten vesztették életüket a terrorhullámban az ország észak-keleti csücskében található Asszám, illetve Nágaföld államok területén.

A tettesek eddig ismeretlenek, de a helyi rendőrség feltételezi, hogy szakadár törzsi szervezetek állnak a merényletek hátterében. Több mint három tucat törzsi felkelő csoport harcol az indiai hatóságok ellen ebben a térségben. A legaktívabb ezek közül a Bodoföld Nemzeti Demokratikus Frontja. A helyi hatóságok szerint e szervezet öldöklő törzsi fegyveresei Bhután, Myanmar és Banglades területén táboroznak, onnan csapnak át újra meg  újra indiai területre. A fegyveres szervezet meghirdetett célja, hogy független államot hozzon létre a bodo törzs számára. E törzs tagjai a teaültetvényekben és olajban gazdag Asszám állam 26 milliós népességének 13 százalékát teszik ki.

Pokolgép robbant vasárnap az Asszám fővárosától, Gauhátitól 170 kilométernyire fekvő Dekiagula falu piacterén, 15 ember sérülését okozva. Az Asszám nyugati részén fekvő Borhat falu teaültetvényén az ültetvény egy munkása vesztette életét,  két másik súlyosan megsebesült egy további robbantásban. Bomba robbant az Asszám nyugati részén fekvő Daboszál egy bolthelyiségében, az üzlet tulajdonosa megsebesült. A Gauhátitól 200 kilométernyire nyugatra fekvő Bidzsni piaca közelében pedig három halálos áldozatot követelt egy robbantásos merénylet.

A bangladesi határon található Gauripúrban egy ember vesztette életét és további 25 sérült meg egy robbantás következtében. A Bodoföld Nemzeti Demokratikus Frontja  nevű illegális szakadár szervezet két feltételezett tagja is életét vesztette, mert felrobbant a kezükben vitt robbanóanyag Asszám Szonitpúr körzetében. Egy gyalogsági taposóakna felrobbantásával megrongálták az Oil India Ltd. cég földgázvezetékét Asszám nyugati részén, a Gauhátitól 200 kilométernyire nyugatra Csitra városban pedig felrobbantottak egy magasfeszültségű villamos távvezeték egy tartóoszlopát, megszakítva egy időre az áramellátást a szóban forgó térségben.

A merényletek szombaton kezdődtek, amikor feltételezett szakadárok pokolgépet robbantottak egy zsúfolt vasútállomáson, és géppisztollyal tüzeltek forgalmas piacterek nyüzsgő tömegeire. A szombati merényletek ötven halálos áldozatot követeltek, a sebesültek száma elérte a száznegyvenet.

KAPCSOLÓDÓ CIKK