Bűnnek tartja a homoszexualitást a kijelölt EU-biztos

2004.10.07. 22:22

Vihart kavartak a következő EU-bizottság igazságügyi biztosjelöltjének, Rocco Buttiglionénak szavai az Európai Parlamentben (EP): csütörtökön még a testület elnöke, a szocialista Josep Borrell is megszólalt, bírálva az ellenkező politikai táborhoz tartozó olasz politikust.

Buttiglionét kedden és szerdán faggatták ki nézeteiről az EP különböző bizottságai, s ezeken a meghallgatásokon a konzervatív politikus jó néhány kérdésben megdöbbentette a kérdezőket. Így például a homoszexualitásról kijelentette, hogy ő személy szerint bűnnek tartja, bár mindez nem jelenti azt, hogy illegális lenne. A házasság kapcsán pedig úgy vélekedett: "lehetővé kell tenni a nőknek, hogy egy férfi védelmét élvezve gyerekeik legyenek". Borrell erre reagálva közölte: "őszintén szólva, spanyol állampolgárként nem szeretnék magamnak olyan igazságügy-minisztert, aki úgy gondolja, hogy a homoszexualitás bűn, s hogy a nőknek otthon a helyük, s az a dolguk, hogy férjük védelme alatt gyerekeket szüljenek..."

Buttiglione esete a biztosjelöltek meghallgatása során szinte minden esetben felszínre bukkant baloldali-jobboldali ellentétek mintapéldájának számít. Buttiglione azzal védekezett, hogy ő tisztességes volt, őszintén elmondta, amit gondol, s az ellene irányuló támadásokban szerepet játszhat, hogy katolikus, illetve Silvio Berlusconi kormányának tagja (az európai ügyek minisztere.) Egyébként pedig azzal érvelt, hogy szavait félreértették: így soha nem mondta, hogy a nőknek otthon kellene maradniuk, hanem úgy érvelt, hogy a mai világban túl sok kötelezettség hárul rájuk, s olyan politikára van szükség, amely egyszerre teszi lehetővé, hogy anyák legyenek, s közben szakmai képességeiket is kibontakoztathassák. A homoszexuálisok jogairól pedig leszögezte: ő a diszkrimináció-mentesség pártján áll.

Ennek ellenére a szocialisták bejelentették, hogy kételyeik vannak, vajon képes-e Buttiglione ellátni biztosi és egyben bizottsági alelnöki teendőit. A konzervatívok viszont védelmükbe vették párttársukat, s egyben bírálták Borrell kijelentéseit: mint egyikük közölte, ezek a parlamenti intézmények megsértését jelentik. Az olasz biztosjelöltet meghallgató egyik testület, a jogi bizottság mindenesetre pozitívan értékelte Buttiglionénak a meghallgatáson nyújtott teljesítményét, a másik illetékes testület, a polgári szabadságjogok, bel- és igazságügyek bizottsága viszont nem tudott határozni, s hétfőre halasztotta döntését.

Az Európai Parlamentnek szavaznia kell az új Európai Bizottság összetételéről, azonban külön-külön nem utasíthat el egy-egy biztosjelöltet: csak az egész bizottságot buktathatja meg, annak egyes tagjait nem. Ugyanakkor a képviselők nyomást gyakorolhatnak az új bizottság elnökére, José Manuel Barrosora, hogy ő maga változtasson egyes posztokon.

KAPCSOLÓDÓ CIKK