Újabb botrányt okozott a leszavazott olasz biztosjelölt

2004.10.17. 11:39

Megint botrányt okoztak a következő EU-bizottság leszavazott igazságügyi biztosjelöltjének, Rocco Buttiglionénak szavai. A politikus, aki korábban már felháborította a közvéleményt a homoszexualitásról és a nők szerepéről vallott nézeteivel, ezúttal a gyereküket egyedül nevelő szülőkről fejtette ki a véleményét. A politikus szerint az ilyen nők nem túl jó emberek, a férfiak pedig "egyedül robotot képesek nevelni, nem gyereket".

Fotó: EPA
Rocco Buttiglione

Újabb vihart kavartak a következő EU-bizottság leszavazott igazságügyi biztosjelöltjének, Rocco Buttiglionénak szavai. A politikus, aki korábban már botrányt okozott a homoszexualitásról és a nők szerepéről vallott nézeteivel az Európai Parlament bizottsági meghallgatásán, ezúttal a gyereküket egyedül nevelő szülőkről fejtette ki a véleményét. A politikus szerint az ilyen nők nem túl jó emberek. "Azok a gyerekek, akiknek csak anyjuk van és nincs apjuk, egy nem olyan jó anya ivadékai" - mondta egy konferencián. "Azok pedig, akiknek csak apjuk van, nem is igazi gyerekek, mert egy férfi egyedül robotot képes nevelni, nem gyereket"- tette hozzá.

A politikus később hangsúlyozta, hogy mondatait kiragadták szövegkörnyezetükből. "Én csak arra utaltam pénteken, hogy az Egyesült Államoknak és Európának jó viszonyt kellene fenntartania, és jó lenne, ha a gyerekeknek egyaránt lenne apja és anyja."  Buttiglione hozzátette, hogy minden támogatása a gyereküket bátran egyedül nevelő anyáké. "Nyilvánvaló, hogy jobb a gyerekeknek, ha apjuk is van, de ez nem jelenti azt, hogy kevesebbet érnek azok a nők, akik egyedül vállalják ezt a kihívást" - mondta. Piero Fassino, az olasz baloldal egyik vezetője Buttiglione szavaira reagálva elmondta, hogy a politikus megtanulhatná végre, hogy hallgatni arany, mert kijelentéseivel kárt okoz mind saját magának, mind Olaszországnak.        

Buttiglionét korábban EP különböző bizottságai faggatták nézeteiről, s ezeken a meghallgatásokon a konzervatív politikus jó néhány kérdésben megdöbbentette a kérdezőket. Így például a homoszexualitásról kijelentette, hogy ő személy szerint bűnnek tartja, bár mindez nem jelenti azt, hogy illegális lenne. A házasság kapcsán pedig úgy vélekedett: "lehetővé kell tenni a nőknek, hogy egy férfi védelmét élvezve gyerekeik legyenek".
 
Buttiglione később azzal védekezett, hogy ő tisztességes volt, őszintén elmondta, amit gondol, s az ellene irányuló támadásokban szerepet játszhat, hogy katolikus, illetve Silvio Berlusconi kormányának tagja (az európai ügyek minisztere.) Egyébként pedig azzal érvelt, hogy szavait félreértették: így soha nem mondta, hogy a nőknek otthon kellene maradniuk, hanem úgy érvelt, hogy a mai világban túl sok kötelezettség hárul rájuk, s olyan politikára van szükség, amely egyszerre teszi lehetővé, hogy anyák legyenek, s közben szakmai képességeiket is kibontakoztathassák. A homoszexuálisok jogairól pedig leszögezte: ő a diszkrimináció-mentesség pártján áll. Kedden az olasz biztosjelöltet az Európai Parlament emberi jogi bizottságában leszavazták.

KAPCSOLÓDÓ CIKK