Kerry: Kijavítom Bush Irakban elkövetett hibáit

2004.10.20. 21:40

John Kerry szenátor azt ígérte szerdán az amerikai állampolgároknak, hogy megválasztása esetén Irakban helyre fogja hozni azt, amit George Bush elnök elrontott.

A felmérések szerint változatlanul nagyon szoros küzdelemben a két ellenfél a választás legfőbb harctereinek számító államokat járja be, az úgynevezett csatatérállamokat, ahol a kiegyensúlyozott erőviszonyok miatt bármelyik elnökjelölt legyőzheti a másikat. George Bush elnök és John Kerry szenátor szerdán csaknem egy időben és egymáshoz meglehetősen közel, az Iowa állambeli Mason Cityben, illetve Waterloo városában mondott beszédet.

Kerry szenátor kijelentette, hogy megválasztása esetén kijavítja a hibákat, amelyeket az elnök követett el Irakban. "Ha Bush elnök nem ismeri fel a gondokat Irakban, nem is tudja megoldani őket. Én látom a gondokat, és meg is oldom őket. Minden amerikait aggaszt, hogy mi lesz Irakból. Most választhatnak. Vagy marad a kudarc politikája, vagy pedig új kezdet lesz" - hangoztatta a massachusettsi szenátor, és Irak példáján kétségbe vonta Bush elnök vezetői képességeit. "Elnök úr, nézzen már hátra. Senki sincs ön mögött. Milyen vezető az, akit senki sem követ" - tette fel a szónoki kérdést.

Kerry kifejtette, hogy Amerika két háborút visel, az iraki és a terrorizmus elleni háborút, s mindkettőt meg kell nyernie. Bush elnök szívesen keveri össze a kettőt, és irakit a terrorizmus elleni harc középső arcvonalának nevezi. Irak azonban teljes diverzió volt, eltérítette Amerika figyelmét a terrorizmus elleni háborúról, elvonta figyelmét legnagyobb ellenségéről, Oszama bin Ladenről és az al-Kaida terrorhálózatról. Bush elnök elhibázott politikájával terroristafészket teremtett Irakban, ami a háború előtt ott nem létezett - hangoztatta Kerry.

Bush elnök választási gyűlésén úgy jellemezte Kerry szenátort, hogy teljesen félreérti a terrorizmus elleni háborút, ha Irakot diverziónak tekinti, és ellenfelét megcáfolandó utalt a Irakban amerikai túszok lefejező, Oszama bin Ladennek a minap hűséget fogadó Abu Muszab az-Zarkávi terroristavezérre. Bush szerint John Kerry nem viheti győzelemre a háborút Irakban, hiszen nem is tekinti háborúnak, és nem viheti győzelemre a háborút a terrorizmus ellen sem, mivel nem ismeri fel a 2001. szeptember 11-e utáni világ valós veszélyeit.