Tankokkal tartják sakkban a tüntetőket Elefántcsontparton

2004.11.08. 14:11

Ötven francia tank állomásozik az elefántcsontparti elnök otthona közelében. Hívei élő pajzzsal akarják megóvni Laurent Gbagbót, mivel attól tartanak, hogy a franciák el akarják távolítani vezetőjüket. Ez már a harmadik nap, hogy a volt gyarmaton a lakosság egy része szembefordult a franciákkal, miután a francia hadsereg megsemmisítette az ország légierejét. Szombaton ugyanis az elefántcsontparti repülők francia békefenntartóak bombáztak le - hivatalosan tévedésből.

Fotó: EPA

Továbbra is roppant feszült a helyzet Elefántcsontparton, ahol szombaton és vasárnap is erőszakos franciaellenes megmozdulásokra került sor. Laurent Gbagbo elnök hiába szólította fel nyugalomra az embereket vasárnap este, hétfő délelőtt újra tömegek verődtek össze, ezúttal egy francia védelem alatt álló szálloda közelében, Abidjanban. Az emberek az állami rádió felhívására gyűltek össze, amely arra szólított fel, hogy élő pajzzsal védjék meg az elnököt, akinek a közelben van az otthona. A környéken ötven francia tank állomásozik - az emberek attól félnek, hogy el akarják távolítani az elnököt.

A francia egységek levegőbe leadott sorozatokkal igyekeztek féken tartani a dühödt tömeget. A francia védelmi miniszter ugyanakkor hétfő reggel még azt nyilatkozta, hogy visszatérni látszik a nyugalom az országban, bár azt elismerte, hogy a helyzet továbbra is "rendkívül ingatag". Michelle Alliot-Marie szerint egyelőre nem tervezik a francia állampolgárok kimenekítését. Körülbelül 14 ezer francia él Elefántcsontparton.

Az ellenségeskedés beszüntetésére szólította fel a konfliktusban részt vevő feleket Thabo Mbeki dél-afrikai elnök is, aki az Afrikai Unió megbízásából a válság politikai megoldását igyekszik megtalálni. Szóvivője bejelentette, hogy Mbeki elnök "a lehető leghamarabb" Elefántcsontpartra utazik és hétfőre virradóra már tanácskozást folytatott a konfliktusban érintett összes szereplővel, az Afrikai Unió, valamint a különböző elefántcsontparti csoportok képviselőivel és a térség több vezető politikusával.

Válaszcsapás

A helyiek azt követően fordultak az egykori gyarmaton élő francia lakosság ellen, hogy az országban békefenntartóként állomásozó francia hadsereg repülői gyakorlatilag elpusztították Elefántcsontpart nemrégiben újjáalakított légierejét a fővárosban, Jamusszukróban.

A francia vadászgépek két vadászgépet és több harci helikoptert bombáztak le a földön. Az ok, hogy szombaton az elefántcsontparti repülők megtámadtak egy, az ország északi részén lévő lázadó erősséget. A támadásban azonban a lázadók helyett kilenc francia békefenntartó és egy amerikai civil vesztette életét, illetve több tucat francia megsérült. Utóbbiak számát az egymásnak ellentmondó jelentések 22 és 38 közé teszik. A nyugat-afrikai ország kormánya utóbb tévedésnek minősítette az esetet.

Civil áldozatok

Fotó: EPA
Kiégett a francia iskola

A válaszcsapás miatt feldühödött tömeg a franciák ellen fordult, felgyújtottak egy iskolát és egy könyvesboltot is Abidjanban, az ország gazdasági fővárosában, valamint a francia ellenőrzés alatt álló repülőtérre vonultak. A francia csapatok helikopterekkel helyezték biztonságba veszélyeztetett honfitársaikat, akik egy szálloda tetejére szorultak, miközben kemény fellépéssel igyekeztek megfékezni a dühöngést.

A machetéket lóbáló tömeg ellen páncélozott járműveket, harci helikoptereket és gyalogos katonákat vezényeltek ki vasárnap. A francia csapatok megszállták Abidjan stratégiai pontjait és a repülőteret, a város hídjaihoz őrnaszádokat rendeltek. Henri Bentégeat francia vezérkari főnök vasárnap elismerte, az összecsapásokban a francia katonák "néhány személyt megölhettek vagy megsebesíthettek". Hozzátette ugyanakkor, hogy büszke a katonákra, akik több mint 700, fosztogatók miatt menekülő embernek nyújtottak segítséget A legutóbbi jelentések szerint az összecsapásokban 30 helyi vesztette életét.

Az egykori gyarmaton körülbelül 4000 francia katona állomásozik, az összesen 10 ezer fős békefenntartó ENSZ-kötelékben. A francia kormány azonban az erőszak miatt körülbelül 600 fős erősítést küldött a hétvégén, egyúttal az ENSZ Biztonsági Tanácsa elé is beterjesztett egy határozatot, amelyben fegyverkereskedelmi tilalom bevezetését, és azt kezdeményezik, hogy a békefolyamat kisiklatásában érdekelt kulcsszemélyeket helyezzék utazási tilalom alá, és fagyasszák be külföldi bankszámláikat.

Kettészakadt ország

Elefántcsontpart, a világ egyik legnagyobb kakaótermelője egykor Nyugat-Afrika legjobban prosperáló gazdaságát tudhatta magáénak. 2002 szeptemberében azonban egy katonai puccskísérlet polgárháborúba sodorta az országot. Elefántcsontpart két részre szakadt: a lázadók ellenőrizte északi, és a kormányfennhatóság alatt maradt déli részre. A szemben álló felek 2003-ban békét kötöttek, francia nyomásra.

A fegyverszünet egészen múlt hét csütörtökig tartott, amikor a kormányzat úgy döntött, felrúgja a szerződést, és támadást indít a lázadók ellen. Gbagbo elnök azzal indokolta a lépést, hogy a lázadók ellenőrizte északi országrész meggyilkolja a gazdaságot, emellett "kimerítették a párbeszéd összes lehetséges módját". A kormányzat célja, hogy lefegyverezze a lázadókat és újraegyesítse az országot. A hadműveleteket azonban egyelőre felfüggesztették.

KAPCSOLÓDÓ CIKK