Csalódott az Egyesült Államok, amiért az Országgyűlés nem hosszabbította meg a magyar alakulat iraki mandátumát - közölte kedden az amerikai külügyminisztérium. Az USA ugyanakkor hálás az eddigi segítségért, és üdvözölte, hogy a magyar kormány más módot keres az iraki stabilizálás támogatására. A lengyel védelmi miniszter szerint a magyar katonák visszahívása komoly problémát okozhat a lengyel parancsnokság alatt álló hatezer fős nemzetközi kontingensnek.

"Az USA kormányzata rendkívül hálás Magyarországnak azért a segítségért amelyet az iraki embereknek nyújtottak, különösen azzal, hogy részt vettek a lengyelek vezette nemzetközi haderő munkájában" - jelentette ki az [origo]-nak az Egyesült Államok külügyminisztériuma azzal kapcsolatban, hogy magyar Országgyűlés nem szavazta meg a magyar kontingens mandátumának a meghosszabbítását.

Darla Jordan, a külügyminisztérium munkatársa lapunknak elmondta: az USA rendkívül csalódott amiatt, hogy nem minden parlamenti párt támogatta az iraki misszió meghosszabbítását. Az [origo] kérdésére elmondta: tiszteletben tartják a magyar döntést és megértik, hogy a magyar kormányzat más módot keres az iraki stabilizáció támogatásra. Számítanak arra, hogy Magyarország részt vesz a jövőre kezdődő NATO kiképzési misszióban.

Simonyi András washingtoni magyar nagykövet szerint az Egyesült Államokban nagyon pozitívan fogadták a magyar kormányfő közlését, hogy Budapest a katonák hazahívásáról szóló parlamenti döntés után megvizsgálja, hogyan tudná a NATO kötelékében elősegíteni az iraki stabilizációt. A nagykövet szerint ugyanakkor több amerikai politikus nehezményezte, hogy miért éppen most vonják ki a magyar alakulatot Irakból.

A lengyel védelmi miniszter kedden kijelentette: komoly problémát jelent a lengyel parancsnokság alatt állomásozó hatezer fős nemzetközi kontingensnek, hogy hazahívják a 300 magyar katonát. Jerzy Szmadzinski pontosabban nem határozta meg a nehézség jellegét, de közölte, azon lesznek, hogy az amerikai parancsnoksággal együtt megoldást találjanak a  helyzetre. A politikus elmondta hogy Lengyelország a januári iraki választásokig nem mérlegeli az arab országban állomásozó 2400 fős katonai kontingensének csökkentést.

[origo]/MTI