Nem semmisítik meg a román választás eredményeit

2004.11.30. 16:16

A román közpotni választási bizottság elutasította azt az ellenzéki kezdeményezést, hogy semmisítsék meg a vasárnapi parlamenti és elnökválasztás eredményét. A liberális és a demokrata pártból álló Igazság és Igazságosság pártszövetség szerint csalások történtek, emellett "huliganizmussal" vádolák a szociáldemokraták aktivistáit. A szavazatok kilencvenszázalékos feldolgozottságánál a kormányzó szociáldemokraták több mint három százalékkal vezettek, ám úgy tűnik, egyetlen párt sem szerez elegendő többséget, hogy egymaga kormányozzon.

A román központi választási bizottság elutasította Traian Basescunak, a jobbközép ellenzéki erők államfőjelöltjének azt a követelését, hogy választási csalások miatt semmisítse meg a parlamenti választásokon, illetve az elnökválasztás első fordulójában született eredményeket és írjon ki új szavazást.

A testület 21:5 arányban vetette el a kérelmet azzal, hogy történtek ugyan tévedések a szavazatszámlálás során, ám ezeket később javították.

Traian Basescu, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) és a Demokrata Párt (PD) által alkotott Igazságosság és Igazság (D.A.) szövetség államfőjelöltje azzal indokolta a követelést, hogy megfigyelőik csalásokat regisztráltak a szavazatszámlálás közben. Azt állította, hogy a választásokat felügyelő hatóságok 160 ezer voksot, azaz a leadott szavazatok 2,5 százalékát "odaajándékozták" - érvénytelen szavazatokat érvényesnek minősítve - Adrian Nastase miniszterelnöknek, a Szociáldemokrata Párt (PSD) államfőjelöltjének - tudósít az MTI.

Basescu azonnali lemondásra szólította fel a központi választási bizottság összes tagját, és követelte a választások informatikai lebonyolításával megbízott szolgálat vezetőjének bebörtönzését. "Nincs kétségünk afelől, hogy csalás történt. A választási hatóságok azonnali lemondását akarjuk" - mondta Basescu, aki szerint az egész választási folyamatot lejáratták, így meg kell ismételni a választást.

A legfrissebb, a leadott szavazatok közel 90 százalékának összeszámlálása után  közölt adatok szerint az államfői posztért folyó versengésben Nastase 40,71 százaléknál, fő vetélytársa, Traian Basescu 33,55 százaléknál tart.

A Szociáldemokrata Párt a Román Humanista Párttal (PUR) szövetségben közös listán indult a parlamenti választásokon. A PSD-PUR a szenátusi helyeket érintő szavazatok 36,88 százalékát szerezte meg, a D.A. szövetség 31,41 százaléknál tart. A képviselőházra vonatkozó voksok 36,37 százaléka illeti a PSD-PUR szövetséget, a D.A. 31,00 százalékon áll.

A D.A. ugyanakkor azt követeli a központi választási bizottságtól, hogy hasonlítsák össze a kiegészítő választási listákat a választói névjegyzékkel. A kiegészítő választási listákra azok neveit vették fel, akik lakóhelyüktől távol kívánták leadni szavazatukat. A liberálisok és a demokraták szerint a kormányzó Szociáldemokrata Párt "választási túrákat" szervezett támogatóinak. A párt megfelelő papírokkal ellátott aktivistáit buszokkal vitték el szavazni, egymás után több településre is.

Az ellenzékiek szerint ez a trükk akár három-öt százalékkal is módosíthatta a választási eredményt. "Végeztünk exit poll felmérést, ezért tudtuk nyomon követni a csalókat" -  nyilatkozta az ellenzék egyik aktivistája a Bucharest Daily Newsnak.

A liberális-demokrata pártszövetség "huliganizmussal" is vádolta a szociáldemokraták aktivistáit. Az ellenzékiek szerint Buzau városában a szociáldemokrata-humanista választási unió emberei leszaggatták az Igazság és Igazságosság szövetség zászlóit és autók hátsó lökhárítójára kötötték őket, konzervdobozokkal együtt.

Az autókban a szociáldemokraták jelöltjei ültek, akik győzelmüket ünnepelve kocsikáztak oda-vissza a városközpontban. Az aktivisták állítólag trágárságokat kiabáltak a kocsikból az ellenzéki választási központ előtt. Az Igazság és Igazságosság közleménye szerint a rendőrség azért nem intézkedett, mert az egyik autóban ott ült Ion Vasile szociáldemokrata politikus, aki korábban a megye prefektusa volt.

[origo]/MTI

KAPCSOLÓDÓ CIKK