Bangladesben tízmilliós élőlánccal tiltakoztak a kormány ellen

2004.12.11. 17:38

Tízmillió ember 900 kilométer hosszú élő láncot alkotott szombaton Bangladesben az ellenzék felhívására, hogy tiltakozzon a kormány politikája ellen. A megmozdulás kapcsán kirobbant összetűzésekben százan megsérültek.

Egy magas rangú tisztviselő elmondta, hogy a különböző politikai pártok aktivistái csaptak össze a fővárostól, Dakkától 250 kilométerre északra lévő Bográban. Az összetűzések ellenére a tiltakozás sikeres volt, mert kétszer annyian vettek rajta részt, mint amire számítottak - közölte Abdul Dzsalil, az ellenzéki Avami Liga főtitkára.

A kormány az összecsapások elkerülése érdekében több ezer rendőrt és a félkatonai szervezetek tagjait mozgósította, hogy elejét vegye az esetleges erőszakos cselekményeknek. A nagyobb városok légterében helikopterek cirkáltak fedélzetükön a bangladesi hadsereg gyorsan bevethető egysége katonáival.

Menon Rasid Han, a Bangladesi Paraszt- és Munkáspárt főtitkára kijelentette: a kormány lemondását akarják, mert ez nem tudta biztosítani a közbiztonságot, megfékezni a korrupciót és az alapvető cikkek árának emelkedését.