A közel-keleti megbékélés ellen tüntettek Kairóban

Vágólapra másolva!
Az egyiptomi elnök és a közel-keleti rendezési folyamat elleni, valamint politikai reformokat követelő tüntetéseket tartottak pénteken Kairóban.
Vágólapra másolva!

A két tiltakozó megmozdulásban összesen mintegy ötszázan, baloldali és iszlámista aktivisták vettek részt. A tüntetők az egyiptomi elnök, Hoszni Mubarak újabb elnöki periódusa és vélt utóda - fia, Gamal Mubarak - elleni jelszavakat skandáltak, "amerikai ügynöknek" nevezték az államfőt, akárcsak a jövő heti sarm-es-sejki közel-keleti csúcstalálkozó többi résztvevőjét. A baloldali tüntetők az országban fennálló kirívó társadalmi különbségeket is felpanaszolták, alkotmánymódosítást és kormányváltást követelve.

A kairói nemzetközi könyvvásár előtt és a vásárnak helyet adó épületegyüttesben álló mecsetben - mindkét helyszínt több ezer rohamrendőr biztosította - tartott tüntetések incidensek nélkül értek véget.

A jövő héten Sarm-es-Sejkben négyoldalú találkozót tartanak a közel-keleti békefolyamat előmozdítása érdekében Ariel Saron izraeli miniszterelnök, Mahmúd Abbász, a Palesztin Hatóság elnöke, Hoszni Mubarak egyiptomi államfő és II. Abdalláh jordániai király részvételével. A Human Rights Watch amerikai székhelyű nemzetközi jogvédő szervezet pénteken felszólította az egyiptomi vezetést, hogy bocsássa szabadon az arab országban nemrégiben letartóztatott ellenzékieket, és vessen véget a békés másként gondolkodók zaklatásának. A New York-i székhelyű szervezet azokra a január végi letartóztatásokra utalt, amelyeknek az egyiptomi al-Gad (Holnap) ellenzéki liberális párt elnöke, egy újságíró, egy ügyvéd, egy egyetemi hallgató és a Muzulmán Testvérek mozgalom kilenc tagja esett áldozatul.