Egyelőre megúszta ingatlanbotrányát a cseh kormányfő

Vágólapra másolva!
Húsvétig biztosan maradhat posztján Stanislav Gross. A cseh miniszterelnök távozását egy 1999-es lakásvásárlás, illetve felesége zavarosnak nevezett üzleti ügyei miatt követelte a cseh kormánykoalíció egyik tagja. Gross - aki egyúttal a vezető kormánypárt elnöke is - tagadta, hogy rosszat tett volna, és nem mondott le. A Cseh Szociáldemokrata Párt vezetése szombaton bizalmi szavazáson megerősítette kormányfői posztján, az ugyanakkor kérdéses, hogy a párt húsvéti tisztújító kongresszusán újra őt választják-e pártelnöknek.
Vágólapra másolva!

Stanislav Gross, cseh miniszterelnök szombaton bizalmat kapott a kormányzó Cseh Szociáldemokrata Párt (CSSD) vezetőségétől, így továbbra a kormány élén maradhat. Gross sorsáról eredetileg szombat este döntöttek volna bizalmi szavazáson, amit azonban két órás vita után már délben megtartottak. A jelen lévő 134 tag közül 102 a támogatásáról biztosította a miniszterelnököt, 27-en szavaztak ellene, öten tartózkodtak. "A Cseh Szociáldemokrata Párt számára ezzel a koalíciós válság lezárult" állapította meg a pártvezetés.

Gross már az ülés kezdetén bejelentette: "Nem engedek a nyomásnak, amely a sikeres kormány bukását eredményezné. Sem én, sem a feleségem nem sértettünk meg semmiféle törvényt" - jelentette ki Gross. "Ha lemondanék, azt egyfajta bűnbeismerésnek lehetne felfogni. Ez nem lenne igaz". Azt ugyanakkor elismerte, hogy a rá nehezedő nyomás miatt olykor megfontolatlanul, nem elég körültekintően nyilatkozott, s ezért az érintettek, s a közvélemény elnézését kérte. Közölte azt is, hogy miniszterelnöki megbízatása idejére felesége abbahagyja vállalkozásait.

A kormányfő lemondását a középső koalíciós partner, a Kereszténydemokrata Unió-Csehszlovák Néppárt (KDU-CSL) követelte. A kereszténydemokraták szerint Grossnak nem sikerült hitelesen tisztáznia, honnan volt 1999-ben pénze egy prágai luxuslakásra, és felesége ingatlanközvetítő vállalkozásai is zavarosak.

Számít a véleménye

Nyerjen az 500 ezer forint összértékű nyeremények közül, kérjük, töltse ki kérdőívünket.

A kereszténydemokraták a csütörtöki koalíciós találkozón részben visszakoztak, és megállapodás született arról is, hogy a CSSD húsvéti országos tisztújító kongresszusáig nem követelik Gross távozását, hanem a szociáldemokratákra bízzák a megoldást. A pártelnöki tisztségért ketten indulnak a tisztújítón, Gross mellett Zdenek Skromach kormányfő-helyettes is jelölteti magát. Václav Klaus államfő ugyanakkor csalódását fejezte ki a megállapodás miatt, és úgy vélte, hogy ez csak a problémák elodázását jelenti.

Gross kijelentette, hogy ha a KDU-CSL húsvét után nem fogadná el, hogy továbbra is ő maradjon a kormány élén, akkor kisebbségi kabinetet alakít, és előrehozott választást kezdeményez.