A britek elutasították az EU-elnökség legújabb javaslatát is

Vágólapra másolva!
A britek elutasították a luxemburgi EU-elnökség legújabb javaslatát is a szigetországnak járó költségvetési visszatérítésről - közölték Brüsszelben péntek este különböző források. Mindez szakértők szerint valószínűtlenné teszi, hogy megegyezés szülessen a mostani csúcsértekezleten az Európai Unió 2007 és 2013 közötti keretköltségvetéséről.
Vágólapra másolva!

A luxemburgi elnökség azt indítványozta, hogy a brit visszatérítést a 2007-2013 közötti időszakban ne az eredetileg javasolt évi 4,6 milliárd eurós, hanem 5,5 milliárd eurós szinten fagyasszák be. (Ha nem lenne befagyasztás, akkor Nagy-Britannia évente 7,1 milliárd euróra számíthatna EU-visszatérítésként.) Az EU-elnökség egyben azt indítványozta, hogy a tagállamok vezetői nyilatkozatban vállaljanak kötelezettséget a kiadások struktúrájának felülvizsgálatára 2007-2008 környékén.

Tony Blair brit miniszterelnök szóvivője azt hangsúlyozta, hogy az EU-elnökség által javasolt formula "nem teremtette meg egyértelműen a kapcsolatot" a brit visszatérítés bármiféle megváltoztatása és a költségvetés, különösen a közös mezőgazdasági politika reformja között. Ráadásul a luxemburgi javaslat brit álláspont szerint elfogadhatatlanul kért pótlólagos forrásokat a szigetországtól.

A brit miniszterelnöki szóvivő szerint egyébként a londoni vezetésnek nem kell majd vétójogával élnie, mert más országoknak is vannak problémái a legújabb, kompromisszumosnak szánt elnökségi javaslattal.

Jean-Claude Juncker luxemburgi miniszterelnök háromoldalú találkozót kezdett Jacques Chirac francia elnökkel és Gerhard Schröder német kancellárral. A plenáris ülés kezdetét a legújabb hírek szerint este fél tízre tervezik.