Szerb háborús bűnöst vettek őrizetbe Argentínában

Vágólapra másolva!
Őrizetbe vették Argentínában Milan Lukicot, akit a boszniai háború idején elkövetett súlyos bűncselekményekkel vádolnak - közölte az argentin szövetségi rendőrség és a szerb kormány hétfőn. Lukicot 135 ember haláláért teszik felelőssé.
Vágólapra másolva!

Az argentin szövetségi rendőrség azt közölte, hogy Lukicot hétfőn reggel tartóztatták le Buenos Aires belvárosában, nemzetközi kérésre.

Lukic ellen a volt Jugoszlávia területén elkövetett háborús bűnöket ügyében eljáró hágai Nemzetközi Törvényszék 2000-ben emelt vádat emberiesség elleni bűnök miatt. Lukicot, aki az 1990-es évek vége óta szökésben van, egy belgrádi bíróság július 15-én húsz évi börtönre ítélte, amiért több társával, egy szerb félkatonai szervezet tagjaival, a boszniai háború idején elraboltak, megkínoztak és megöltek tizenhat muzulmánt. Előzőleg névtelenségükhöz ragaszkodó szerb kormányilletékesek is megerősítették az argentínai őrizetbe vételről szóló értesülést.

Egy argentin szövetségi rendőrségi szóvivő elmondta, hogy Lukicot őrizetbe vétele után egy Buenos Aires-i belvárosi negyed kerületi rendőrkapitányságára szállították, de további részleteket nem közölt. Az Interpol szóvivője elmondta, hogy Lukicot 135 polgári személy, közöttük nők és gyermekek meggyilkolásával vádolják.