Müntefering "gyümölcsöző eszmecseréről" beszél

Vágólapra másolva!
Franz Müntefering, a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) elnöke "gyümölcsöző eszmecserének" nevezte a német konzervatívok és szociáldemokraták szerdai nagykoalíciós konzultációját. Részletek egyelőre nem ismeretesek, jövő szerdán mindenesetre újabb fordulóra kerül sor.
Vágólapra másolva!

A másfél héttel ezelőtti választásokon győztes konzervatív pártok (CDU, CSU) és a csekély különbséggel második helyen végző szociáldemokraták szerdán másodszor vizsgálták meg annak lehetőségét, hogy esetleg nagykoalícióra lépjenek egymással, miután más koalíciós összetételre jelen pillanatban nincs kilátás. A háború utáni német történelemben a két tábor egyszer már alkotott nagykoalíciót, mégpedig 1966 és 1969 között.

A konzervatívok és a szociáldemokraták csúcsvezetőikkel jelentek meg a szerdai megbeszélésen, jelen volt Gerhard Schröder kancellár és Angela Merkel kereszténydemokrata kancellárjelölt is.

Kiszivárgott hírek szerint Schröder szerdán is ragaszkodott ahhoz, hogy ő maradjon a kancellár, míg Merkel azon a jogon formál igényt a kancellári posztra, hogy az új összetételű alsóházban, a Bundestagban a két kereszténypárt alkotja a legerősebb frakciót. Ezzel szemben a szociáldemokraták magukat a legerősebb pártnak tartják, mert külön számolják a kereszténydemokrata és a keresztényszociális unió választási eredményét.