Magyar tűzoltók tüntettek Brüsszelben

Vágólapra másolva!
Magyar tűzoltók figyelemfelkeltő demonstrációt tartottak szerdán az Európai Parlament brüsszeli épületének közelében, és petíciót adtak át az EP vezetésének, tiltakozásul a heti akár 54 órát is elérő munkaidejük ellen. A beadvány szerint az említett mértékű munkaidő figyelmen kívül hagyja az európai jogszabályokat. Jelezték: azt követelik, hogy a magyar tűzoltók munkaidejét is heti 40 órában, túlórákkal együtt maximum 48 órában állapítsák meg.
Vágólapra másolva!

A tüntetők azt követelték, hogy a magyar tűzoltók munkaidejét is heti 40 órában, túlórákkal együtt maximum 48 órában állapítsák meg. A Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezete a beadványban arra kérte az Európai Bizottságot, valamint az Európai Parlament képviselőit, segítsék elő, hogy teljesüljenek a magyar tűzoltók követelései, "bizonyítva ezzel, hogy az Európai Unión belül nem érvényesülnek, nem érvényesülhetnek az egyenlő bánásmód elvét sértő jogszabályok".

Kajsza Zoltán, a szakszervezet elnöke elmondta: tizenhárom év alatt minden magyar fórumot végigjártak, és a tagság most úgy érezte, eljött az ideje, hogy az ügyet az Európai Parlament elé vigyék. Jelezte, hogy beadványukat sok más uniós ország tűzoltói is támogatják.

A Josep Borrell Fontelles európai parlamenti elnöknek szánt tiltakozó iratot Alejandro Cercas, a munkaidő-szabályozással foglalkozó uniós irányelv EP-felelőse vette át, ígéretet téve arra, hogy eljuttatja az elnökhöz. A képviselő elmondta, hogy jelenleg nehéz harcot vívnak a parlamentben a munkaidővel kapcsolatban. Jelezte, hogy még aznap Vladimír Spidla munkaügyi európai biztos figyelmét is felhívja a tűzoltók ügyére.

A Brüsszelben átadott dokumentum Borreltől az EP petíciókkal foglalkozó bizottságához kerül, ennek egyik magyar tagja, Gyürk András (Fidesz-MPSZ) elmondta: jogi szempontból - tartalmilag és formailag is - megfelelő petícióról van szó, és a testületben mindent megtesznek azért, hogy a dokumentum a lehető legrövidebb időn belül érdemi elbírálásban részesüljön.

Az átadáskor jelen lévő Kósáné Kovács Magda (MSZP) arra mutatott rá, hogy a magyarországi érdekegyeztetést nem lehet megkerülni. A tűzoltók elkeseredése szerinte abból táplálkozik, hogy mind az előző, mind a jelenlegi kormány ígéretet tett a szolgálati jogviszonyukról szóló törvény módosítására, de azóta sem történt semmi - magyarázta. Nem vitatható az sem, hogy amit ők kérnek, az az európai jogalkotás fő vonulatában van.

A szocialista EP-frakció álláspontja mindig az volt, hogy a 48 órában limitált heti munkaidőt csak szigorú feltételekkel lehet túllépni, a helyreállási időt pedig minden körülmények között biztosítani kell - hangoztatta Kósáné Kovács Magda. "Miután az Európai Parlament elsősorban egészségügyi dolgozókra hivatkozva megszavazta az ügyeleti idő munkaidőként való elismerését, természetesnek tartom, hogy a felszerelésben, ugrásra készen bevetésre váró tűzoltóknál is hasonló legyen az elbírálás" - hangoztatta.