Vágólapra másolva!
Elérte a mexikói Yucatán-félszigetet az egy darabig minden idők legerősebb hurrikánjaként tomboló Wilma. A vihar miatt nincs áram számos településen, az utcákat méteres víz borítja. A Wilma - noha kissé gyengült - még mindig 230 kilométer per órás szelekkel és 25-50 centiméteres esőkkel fenyeget számos népszerű nyaralóhelyet. Tízezreket telepítettek ki, de így is sokan rekedtek a vihar útjába eső településeken. Az ott lévő magyarokat már biztonságba helyezték.
Vágólapra másolva!

Ismét nőtt a Mexikó felé tartó Wilma hurrikán ereje, szakértők azzal számolnak, hogy a forgószél katasztrofális pusztítást okozhat. A hurrikán magja közép-európai idő szerint péntek délutánra megközelítette a szárazföldet Mexikó karib-tengeri partvidékénél. A vihar előzőleg 13 halálos áldozatot szedett a karibi szigetvilágban. Itt követheti a hurrikán vonulását.

A vihar magja már megközelítette Cozumelt - egy búvárok és kirándulóhajók körében közkedvelt kikötőt. A településen nincs áram, az utcákat méteres magasságban víz borítja: a lehullott eső és a heves hullámzás miatt. A vihar várhatóan csak lassan, hatalmas pusztítással halad majd végig a Yucatán-félsziget nyaralóhelyekkel zsúfolt partvonalán, jóllehet kissé veszített erejéből. Öt parti településen szükségállapotot vezettek be, az ugyancsak a Wilma útjába kerülő Cancúnban például elővigyázatosságból előre kikapcsolták az áramszolgáltatást. A félszigeten több ezer turistát helyeztek el menedékhelyeken, de több százan a cancúni repülőtéren rekedtek, mert nem tudtak idejében elutazni a légi közlekedés leállítása előtt.

Több tucat turista rekedt Cozumel szigetén is, mivel a kompközlekedést is leállították. Egy CNN-nek nyilatkozó amerikai elmondta, a hotelek fürdőszobáiban próbálják meg átvészelni a vihart, ahol nem fenyegetik őket a szélnyomástól várhatóan berobbanó ablakok üvegcserepei. A szigeten délután három órától kijárási tilalmat vezettek be. Előzőleg a mexikói hatóságok tízezer ember kitelepítését kezdték meg a part menti Quintana Roo államból.

A Wilma csütörtöki gyengülése után pénteken ismét felerősödött, a benne tomboló szelek sebessége óránként 240 kilométeres, a legnagyobb széllökések a 295 kilométeres óránkénti sebességet is elérték. Pénteklen nap közben ugyanakkor kissé gyengült, de a partokat így is 230 kilométer per órás szelekkel ostromolja. A hurrikán még így is erősebb a Katrinánál, amikor az augusztusban elérte az Egyesült Államok partjait. Az előrejelzések szerint ugyanakkor akár 5-ös fokozatúvá is válhat, ahogy magjának széle eléri majd a szárazföldet. Ekkor tartósan 250 kilométer per óra feletti szelek tombolnak majd benne.

A Wilma hatalmas, hétszáz kilométer átmérőjű viharzónát hozott létre a karibi térségben. A mexikói Yucatán-félszigeten kívül Belizét, Kubát és Floridát is fenyegeti. Kubában ötszázezer embert menekítenek ki a közelgő vihar elől a nyugati országrészben, csütörtök délutánra már több mint kétszázezren hagyták el otthonaikat. Kuba egyik kisebb szigetéről - az Ifjúság-szigetről - 6 méteres hullámokat jelentettek. A Wilma várhatóan északi irányba folytatja útját a mexikói félsziget után, érinti Kubát, és várhatóan Floridát is eléri.

A legfrissebb számítások szerint a Wilma vasárnap vagy hétfőn érheti el Floridát. Az államból máris több ezren indultak észak felé. Jeb Bush floridai kormányzó szerint Tampa és Key West között egyetlen település sincs biztonságban, ezért idejében biztonságba kell helyezni az itt lakókat. A 80 ezer helybélit várhatóan pénteken menekítik ki. Az amerikai szövetségi államban szükségállapot van érvényben. 14 hónap alatt ez már a hetedik erős hurrikán, amely eléri az államot. A helyiek szerint még egy 1-es vagy 2-es erősségű vihar is jelentős károkat okozna.

A 2005-ös hurrikánszezon az egyik legpusztítóbb volt a térségben. A Wilma már a 12. hurrikán az idén, ezelőtt csupán 1969-ben volt ennyi vihar a karibi térségben, és egy darabig ez volt minden idők legerősebb hurrikánja. Még soha nem mértek olyan alacsony légnyomást hurrikán középpontjában, mint a Wilmáéban néhány napja.

Minden magyar biztonságban

Minden magyart biztonságba helyeztek a Wilma elől a mexikói Yucatan-félsziget üdülőhelyein, Cancúnban és környékén - erről Nagy Balázs mexikóvárosi magyar konzul adott tájékoztatást pénteken. Az üdülőhelyeken negyven magyar tartózkodott, többségük turista, illetve néhány ott élő. Valamennyiüket evakuálták, illetve a hotelek biztonságos menedékhelyére költöztették át. A konzulátuson két magyar turista jelentkezett.
Nagy Balázs szerint a turistákat Merida, Valladolid és Chetumal városokba telepítették át a parti övezetből, ahol ideiglenes szállásokon helyezték el őket.

[origo]/MTI