A rendpárti Kaczynski nyerte a lengyel elnökválasztást

Vágólapra másolva!
Lech Kaczynski varsói polgármester nyerte a lengyel elnökválasztást a szavazatok 54 százalékával. A két jobboldali párt együtt akar kormányozni, csak az elnökválasztási kampány miatt nem kezdték el eddig a koalíciós tárgyalásokat.
Vágólapra másolva!

A szavazatok 54 százalékának megszerzésével Lech Kaczynski varsói polgármester, a Törvény és Igazság jelöltje nyerte a lengyel alnökválasztást. Riválisa, a liberálisabb Polgári Platform színeiben induló Donald Tusk 46 százalékot szerzett.

Donald Tusk vasárnap este már elismerte, hogy veszített az elnökválasztáson. Tusk annak ellenére maradt alul, hogy hosszú ideig minden közvélemény-kutatásban vezetett Kaczynski előtt, akinek csak a szavazás előtt két nappal sikerült behoznia hátrányát.

A múlt hónapban megtartott parlamenti választást Kaczynski Jog és Igazságosság (PiS) pártja nyerte Tusk Polgári Platformja (PO) előtt. Az ezt megelőző közvélemény-kutatásokon ugyancsak rendre a PO vezetett. A két jobboldali párt együtt akar kormányozni, csak az elnökválasztási kampány miatt nem kezdték el eddig a koalíciós tárgyalásokat. A Polgári Platform egyik vezetője ugyanakkor közölte, hétfőn délben erre is sor kerül.

Megfigyelők szerint a közös kormányprogram kidolgozása nem lesz könnyű. A Jog és Igazságosság meg akarja tartani a kormányzati jóléti programokat, a nagy családoknak adott adókedvezményeket, és halasztani kívánja az olyan nagy, állami kézen lévő gazdasági ágak privatizációját, mint a szénbányászat. A Polgári Platform ezzel szemben a költségvetési egyensúly megteremtését, és az euró mielőbbi bevezetését tekinti legfontosabb céljának.

Lech Kaczynski, Varsó rendpárti főpolgármesterének jobboldali konzervatív küldetésének része a homoszexuálisok és más kisebbségek alkotmányban biztosított jogainak korlátozása - ezt már az év elején Varsóban tervezett melegfelvonulás betiltása is előrevetítette -, és az államrendszerben, a hadseregben és a titkosszolgálatoknál még nagy számban fellelhető egykori kommunisták eltávolítása.

Lech Kaczynski győzelmével jó esély van rá, hogy Lengyelországot egy egypetéjű ikerpár irányítsa. Testvére, Jaroslaw ugyanis a PiS elnöke, és sokáig, mint leendő miniszterelnök került szóba. A választások után ugyan mást neveztek meg kormányfőnek, de sokan úgy vélik, ez csak taktitkai húzás volt, hogy növeljék testvére esélyeit az elnökválasztáson.