Ötórás beszéddel cáfolta betegségét Castro

Vágólapra másolva!
Ötórás beszédben cáfolta a betegségéről szóló híreszteléseket Fidel Castro kubai elnök. A veterán politikus arra a CIA-jelentésre válaszolt, amely szerint Parkinson-kórban szenved.
Vágólapra másolva!

Koholmánynak minősítette Fidel Castro kubai elnök pénteken, ötórás beszédében azokat a CIA-jelentéseket, miszerint Parkinson-kórban szenvedne. Az Amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) a héten szivárogtatta ki, hogy szerintük Castro ebben a betegségben szenved, és elveszítheti az irányítást az ország felett.

"Azt mondják, Castrónak ilyen meg olyan betegsége van. A legutóbbi, amit kitaláltak, a Parkinson-kór... Annyiszor megöltek már. Amikor majd tényleg meghalok, senki nem fogja elhinni" - mondta a 79 éves politikus a havannai egyetemen mondott beszédében. "Jobban érzem magam, mint valaha" - mondta Castro. A kubai vezető kicsit lassabban mozog, de állóképessége láthatóan újra a régi azután, hogy egy évvel ezelőtt elesett és többszörös csonttörést szenvedett.

A kommunista vezető ötórás beszédében emellett heves kirohanást intézett a kubai korrupció és az "újgazdagok" ellen, akik az elmúlt évtizedben "meglopták az államot". "Az első hiba, amit a forradalom után elkövettünk, az volt, hogy azt hittük: tudjuk, hogyan épül fel a szocializmus, vagy hogy bárki is tudhatja". A Szovjetunió bukása után, a kubai gazdaságban bevezetett bátortalan reformokra utalva Castro bírálta azokat, "akik azt hitték, hogy kapitalista módszerekkel fel lehet építeni a szocializmust".