Őrizetben a riói tömeggyilkosság 11 rendőr gyanúsítottja

Vágólapra másolva!
Őrizetbe vettek Brazíliában tizenegy rendőrt azzal a Rio de Janeiro egyik külvárosában történt múlt csütörtöki lövöldözéssel összefüggésben, amelyben két száguldozó gépkocsi utasai 30 embert mészároltak le vaktában leadott lövésekkel - közölte hétfőn Marcelo Itagiba, Rio de Janeiro állam biztonsági szolgálatának vezetője.
Vágólapra másolva!
Forrás: EPA
A mészárlás áldozatai

A könyörtelen tettesek férfiakra, nőkre és gyerekekre egyaránt lövöldöztek a Rio de Janeiro város északi részén elterülő Baixada Fluminense munkásnegyedben. Az állam hatóságainak gyanúja szerint bűnözőkkel paktáló rendőrök követték el a tömeggyilkosságot, "megtorlásul" azért, hogy egy korábbi kettős gyilkosság gyanúsítottjaiként őrizetbe vették a hatóságok nyolc hasonszőrű társukat.

"Egyelőre nincs bizonyíték arra, hogy a tizenegy most őrizetbe vett gyanúsított részt vett volna a múlt csütörtök esti öldöklésben, de annyi bizonyos, hogy aznap este Baixada Fluminense térségében tartózkodtak, ezért most el kell számolniuk azzal, mit csináltak ott" - mondta Itagiba.

Forrás: EPA
Válogatás nélkül tüzeltek...

A brazil nagyvárosban vészesen elharapóztak az erőszakos bűncselekmények. Kábítószer-kereskedő bandák uralkodnak a nyomornegyedek felett, s a rivális bűnbandák olykor nyílt utcai harcokban számolnak le egymással a nagyváros szegény külső kerületeiben. A rendőrök nagy része ádáz élethalálharcot vív a bűnözőkkel, egy kisebb része azonban inkább lepaktál velük, fedezetet nyújt nekik, és részesedik bűncselekményeik anyagi hasznából.

A bűnözőkkel nem paktáló riói rendőrök sem járnak mindig a törvényesség ösvényén; nemzetközi emberjogi csoportok szerint gyakran folyamodnak a könyörtelen harcban a gyanúsítottak önkényes "kivégzéséhez". E csoportok nyilvántartása szerint tavaly 983, tavalyelőtt 1195 gyanúsítottat öltek meg riói rendőrök.