Újra tárgyalóasztalhoz ül a két Korea

Vágólapra másolva!
A dél-koreai kormányfő és az észak-koreai parlamenti elnök megállapodott arról, hogy felújítják a két ország közti, tavaly júliusban megszakadt tárgyalásokat. A két állami vezető találkozója volt a legmagasabb szintű megbeszélés az elmúlt öt évben.
Vágólapra másolva!

Dél-Korea miniszterelnöke és Észak-Korea második számú vezetője megegyezett szombaton a két Korea közti tárgyalások felújításáról. Ri He Csan dél-koreai kormányfő és Kim Jong Nam, a phenjani parlament elnöke Jakartában, a békés egymás mellett élés öt elvét megfogalmazó, 1955-ös bandungi értekezlet 50. évfordulója alkalmából rendezett Afrika-Ázsia csúcsértekezlet szünetében folytatott eszmecserét.

Abban is megállapodtak, hogy a két fél megbeszéléseket tart majd az észak-koreai atomfegyverprogram kapcsán kialakult nemzetközi válság kérdéseiről, a válság megoldását célzó, a két Korea, az Egyesült Államok, Kína, Japán és Oroszország részvételéről tartott hatoldalú tárgyalások felújításának lehetőségéről. (Phenjan tavaly kivonult e tárgyalásokról. Arra hivatkozott, hogy az Egyesült Államok katonai agresszióval fenyegeti és ilyen légkörben nem látja értelmét a tárgyalásoknak.)

Sem a dél-koreai kormányfő, sem pedig az észak-koreai parlamenti elnök nem nyilatkozott a médiának a találkozó után, és hivatalos közleményt sem adtak ki róla. Jacob Tobing, Indonézia szöuli nagykövete, aki közreműködött a találkozó tető alá hozásában és jelen volt a megbeszélésen, tájékoztatta a sajtót a megállapodásról és a megvitatott témákról. Dél-Korea jakartai nagykövetsége megerősítette a találkozó tényét, de nem közölt részleteket.

A múlt év júliusában szakadtak meg a két Korea közti tárgyalások, amikor viszonylag nagy számú észak-koreai állampolgár menekült át a szegény Észak-Koreából a jómódú Dél-Koreába. Phenjan úgy állította be e menekültek dél-koreai befogadását, mint "állampolgárainak elrablását". Ri és Kim már pénteken is folytatott egy megbeszélést az indonéz fővárosban. 2000 óta, Kim De Dzsung akkori dél-koreai elnök és Kim Dzsong Il észak-koreai vezető találkozója óta ez a két jakartai tárgyalás volt a legmagasabb szintű érintkezés a két koreai állam között.