Új palesztin biztonsági erőt hoznak létre

2005.01.14. 18:39

Új palesztin biztonsági erő jött létre a Gázai övezetben, hogy helyreállítsák a rendet és a fegyverbirtoklás okozta káoszt - jelentette be pénteken a palesztin területek általános biztonsági főnöke. Eközben Mahmúd Abbász megválasztott palesztin elnök tűzszünetre hívta fel az Izrael elleni támadásokat végrehajtó palesztin fegyveres csoportokat.

Fotó:EPA
Abbász tűzszünetre szólít

Abder-Razzák al-Madzsaida tábornok Gázában újságíróknak elmondta, hogy a 250 emberből álló egység, amelyet különböző rendőri szolgálatok fúziójából hoztak létre, "végre lehetővé teszi a rendfenntartás biztonságát. Véget akarunk vetni a fegyverbirtoklás okozta káosznak, az anarchia minden megnyilvánulásának és más bűncselekményeknek, mint például a bűnös célt szolgáló fegyverhasználatnak" - mondta a tábornok. Hozzátette: meg akarják védeni a palesztin civileket munkahelyükön és otthonukban egyaránt a fegyveres erőszaktól.

Madzsaida elmondása szerint az új egység létszámát további 500 fővel emelik, de nem vetik be a "fegyveres ellenállással" vagy palesztin aktivistákkal szemben.

Mahmúd Abbász, a vasárnap megválasztott új palesztin elnök kijelentette: megpróbálja meggyőzni a radikális csoportokat, hogy tartsanak tűzszünetet az Izrael-ellenes támadásokban. Ezzel szemben a Hamász, a legnagyobb fegyveres palesztin iszlám mozgalom leszögezte: nem teszi le a fegyvert, amíg az izraeli megszállás tart, ugyanakkor nem zárta ki, hogy tárgyaljanak a kérdésről Abbásszal.

KAPCSOLÓDÓ CIKK