"Hágai lázban" ég Szerbia

2005.01.19. 20:11

Szerbia valóságos "hágai lázban" ég, amióta az USA bejelentette: szankciókat vezet be az ország ellen. Amerikai arra hivatkozva vezette be a büntető intézkedéseket, hogy Belgrád nem működik együtt kellőképpen a hágai Nemzetközi Törvényszékkel. A szerb kormány továbbra sem hajlandó kiadni Hágának az országban bujkáló háborús bűnösöket.

Szerbia valóságos "hágai lázban" ég az országgal szemben foganatosított amerikai büntetőintézkedések miatt, de a szerbiai polgárok többsége továbbra is ellenzi a feltételezett háborús bűnösök kiadatását a hágai Nemzetközi Törvényszéknek (NT).

A Marten Bord International elnevezésű közvélemény-kutató intézet szerdán közzétett felmérése szerint a polgárok csaknem 58 százaléka továbbra is ellenzi a hágai vádlottak kiadatását, s e tekintetben az elmúlt hónapokban szinte nem javult a helyzet. A polgárok 63 százaléka szerint Washington alaptalanul bünteti Szerbiát.

A washingtoni kormányzat a múlt héten jelentette be, hogy felfüggeszti a Szerbiának szánt idei segélyt, hazarendeli tanácsadóit a szerbiai minisztériumoktól, ami kedvezőtlenül fogja érinteni a reformfolyamatot. A belgrádi média brüsszeli forrásokra hivatkozva jelentette szerdán, hogy a félelmek ellenére Brüsszel nem fogja követni Washington példáját, ugyanakkor ismét meghatározatlan időre elodázza az uniós integráció megkezdéséhez elengedhetetlen megvalósíthatósági tanulmány elkészültét, vagyis Belgrád még egy jó ideig nem jut hozzá az előcsatlakozási pénzforrásokhoz.

A washingtoni szankciók óta Szerbia valóságos "hágai lázban" ég. A sajtóból özönlenek a különféle értesülések arról, hogy a hatóságok mikor adják ki Hágának a feltételezett háborús bűnösöket, elsősorban a koszovói háborús bűntényekkel vádolt három katona- és rendőrtábornokot, akik szabadon járnak-kelnek Szerbiában.

A Danas című belgrádi napilap szerdán kormányhoz közeli forrásokra hivatkozva azt írta, hogy január 27-ig elfogják a tábornokokat; a B92 rádió este jelentette, hogy a hatóságok már megállapodtak egyikükkel, Sreten Lukic volt országos rendőrparancsnokkal az önkéntes feladásról.

A szerb kormánypolitikusok nyilatkozataiból ítélve a szemléletmód a washingtoni szankciók után sem változott, a hatóságok továbbra sem szándékoznak elfogni a vádlottakat, de megpróbálják rávenni őket az önkéntes feladásra. A kiadatások már csak azért se jöhetnek szóba, mert a kormányt kívülről támogató Szerbiai Szocialista Párt azonnal megvonná a támogatást a kisebbségben kormányzó Kostunica-kabinettől.

"A szankcióktól függetlenül a szerb kormány tudja, hogy mi a törvényi kötelezettsége, s tisztában van a Hágával szemben fennálló egyik elsődleges kötelezettségével is" - szögezte le szerdán Draga Jocic belügyminiszter, aki szerint a rendőrség állandóan nyomon követi a vádlottakat, és továbbra is kutat azon feltételezett háborús bűnösök után, akik holléte ismeretlen.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK