Lekapcsolták a létfenntartó rendszerről az agykárosult floridai nőt

2005.03.18. 22:41

Lekapcsolták az agykárosult floridai nőt pénteken közép-európai idő szerint késő este az életfenntartó csövekről, miközben újabb és újabb fordulatokat vett az ügyében folyó jogi kötélhúzás.

Egy floridai bíró röviddel a közép-európai idő szerinti este 19 órás határidő lejárta előtt felfüggesztette a 15 éve kómában fekvő nő mesterséges táplálásának beszüntetéséről hozott korábbi bírói döntés végrehajtását, később azonban felülbírálta őt egy floridai kerületi bíró, és újra elrendelte a csövek eltávolítását.

A szövetségi képviselőház republikánus párti vezetői előzőleg március 25-re beidézték a 41 éves kómás nőt, hogy ezzel a példátlan taktikai lépéssel időt nyerjenek és elnapolják a mesterséges táplálás leállítását, mivel jogértelmezésük szerint Terri Schiavo kongresszusi tanúként szövetségi oltalom alá került. A idézés szerint a bizottság száll ki a miami kórházba, ahol meghallgatja a nő férjét, és a kórház igazgatóját is, hogy képet alkothassanak a tényleges helyzetről.

A kongresszusi vezetők ügyvédjei a hírek szerint egy szövetségi bírónál készültek kifogást emelni a floridai kerületi bíró döntése ellen, aki úgy ítélte meg, hogy törvényellenes a képviselők beavatkozása az ügybe. Ha sikerülne újabb fordulatot elérniük, a csöveket ismét visszakapcsolnák. Folyadék és táplálék nélkül a halál 7-12 napon belül áll be.

Terri Schiavo testéről eredetileg pénteken helyi idő szerint 13 órakor kellett volna lekapcsolni a csöveket egy korábbi bíró döntése szerint, aki helyt adott a férj keresetének és elfogadta azt az érvelését, hogy a nő nem akarna ilyen állapotban életben maradni. Az ügy egyre nagyobb érzelmi hullámokat ver, és a bíró laphírek szerint jó ideje rendőri védelemmel közlekedik. A férj, Michael Schiavo felesége szüleivel pereskedik hosszú évek óta, akik nem adták fel a reményt és ragaszkodnak lányuk életben tartásához, noha orvosi szakvélemények szerint a vegetatív komában lévő nő állapota visszafordíthatatlan.

Tom Delay, a képviselőház republikánus párti többségének vezetője pénteken korábban úgy nyilatkozott, hogy barbár cselekedet lenne, ha Terri Schiavót lekapcsolnák az életfenntartó csövekről. Közölte: a kongresszus közben arra törekszik, hogy tető alá hozza a készülő törvényt Schiavo életének megmentésére. A két ház az idővel versenyt futva már elfogadott egy-egy tervezetet, de eltérő szöveggel, így a törvény nem készülhetett el időre.

Henry Wachsman demokrata párti képviselő hatalmi visszaélésnek minősítette, hogy a törvényhozás beavatkozik a bíróság döntésébe. A hírtelevíziókban elhangzottak olyan bírálatok, hogy a Republikánus Párt politikai tőkét akar kovácsolni a családi tragédiából, illetve megsértette a bírói függetlenséget, illetve a hatalmi ágak szétválasztásának alkotmányos elvét.

George Bush amerikai elnök csütörtökön Terri Schiavo szülei mellett foglalt állást, hangsúlyozva, hogy az ilyen súlyos kérdéseket felvető és komoly kételyeket támasztó ügyben a társadalomnak, a törvényeknek és a bíróságoknak az élet pártján kellene állniuk.

Az ügyben nemrég a Vatikán is megszólalt. A Szentszék bioetikai kérdésekben illetékes tisztségviselője úgy nyilatkozott, hogy Terri Schiavo minden számítás szerint élő emberi lény, akinek a törvényes jogait védeni kell, és az élelemhez és a vízhez való hozzáférés megakadályozása egy személy irgalmatlan megölése lenne.

Terri Schiavo 1990-ben szívroham következtében agykárosulást szenvedett, azóta van kómában. Férje időközben családot alapított, élettársától gyerekei vannak.

KAPCSOLÓDÓ CIKK