Ismert magyar nevek a szlovákiai ügynöklistákban

2005.03.19. 19:07

Ismert szlovákiai magyar személyiségek nevei szerepelnek a pénteken nyilvánosságra hozott szlovák ügynöklistán. A nyugat-szlovákiai ügynöklistán szerepel a Magyar Koalíció Pártjának alelnöke. Duka Zólyomi Árpád már lemondott a pártban betöltött tisztéről.

Miután a pozsonyi székhelyű Nemzeti Emlékezet Hivatalának (ÚPN) internetes oldalán pénteken megjelentek a csehszlovák pártállam hírhedt államrendőrségének (StB) eddig ismeretlen ügynöklistái, az Új Szó néhány ismertebb magyar személy nevét kiemelte és közzétette a lap szombati számában.

Az ügynökként nyilvántartott magyarok között ott van Duka Zólyomi Árpád, az Európai Parlament (EP) szlovákiai küldöttségének képviselője, a Magyar Koalíció Pártjának (MKP) eddigi első alelnöke, aki pénteken már lemondott a pártban betöltött tisztségéről, de bejelentette, hogy az EP-ben kitölti megbízatási idejét, mert ott a választók akaratából lett képviselő.

Második a sorban Neszméri Sándor, a Duna Televízió és a Magyar Nemzet pozsonyi tudósítója, aki az MKP parlamenti frakcióját vezető Bárdos Gyula képviselő-asszisztensi teendőit is ellátja.

Harmadikként közli a lap a Népszabadság pozsonyi tudósítója, az Új Szó egykori főszerkesztője, Szilvássy József nevét, aki tavaly távozott a rendszerváltást követően egy évtizeden át általa jegyzett egyetlen szlovákiai magyar napilap éléről.

Szerepel az egykori ügynökök névjegyzékében Varga Sándor, az Illyés Közalapítvány szlovákiai alkuratóriumának elnöke, aki az 1989-es rendszerváltást követő első kormány kooptált miniszterelnök-helyettese volt. A sorban ott van Protic János, a szlovák közszolgálati rádió magyar nyelvű adása, a Pátria Rádió helyettes főszerkesztője is.

A magyar írók közül az StB ügynöke volt Gál Sándor költő, prózaíró, a magyar Anyanyelvi Konferencia alelnöke, és az évtizede Magyarországon élő Balla Kálmán költő, a rendszerváltás után elsőként megjelent szlovákiai magyar lap, az azóta megszűnt Nap egykori főszerkesztője, továbbá Cúth János, az időközben Kanadába kivándorolt prózaíró.

Rajta van a listán Dr. Szabó Rezső jogász, aki a rendszerváltás előtt a Csemadok Központi Bizottságának főtitkára, az 1968-as "Prágai Tavasz" idején az akkori Szlovák Nemzeti Tanács egyik alelnöke, majd a rendszerváltást követően az azóta a Magyar Koalíció Pártjába olvadt mozgalom, a Duray Miklós vezette Együttélés egyik alapítója, majd parlamenti képviselője volt. Az Új Szó által elsőként kiszűrt ügynöknevek között szerepel még Gábor Bertalan, Szepsi város esperes-plébánosa is.

A közel százezer nevet tartalmazó szlovákiai ügynöklistáról kiemelt magyarok közül eddig hárman szólaltak meg: Duka Zólyomi Árpád és Szilvássy József tagadják, hogy együttműködtek volna a hírhedt kommunista államrendőrséggel. Duka Zólyomi több nyilatkozatban, míg Szilvássy az Új Szóban - még pénteken, a listák megjelenése előtt - a Népszabadságban pedig szombaton cáfolta, hogy ügynök lett volna.

Az Új Szóban megjelent neveket több szombati híradásában közlő Pátria Rádió szombat délelőtt elhangzott híreiben elnézést kért a hallgatóitól és Neszméri Sándortól, aki közölte: bepereli az Új szót, mert személye nem azonos az ügynöklistán "Neszmery" néven szereplő személy nevével.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK