Az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT) helyi idő szerint kedden határozatot fogadott el, amelynek értelmében utazási tilalommal és számláik befagyasztásával sújthatók azok a személyek, akik megsértik a dárfúri tűzszünetet és polgári személyek elleni erőszakért felelősek.

A Kína, Oroszország és Algéria tartózkodása mellett elfogadott határozat értelmében harminc napon belül megkezdik a büntetőintézkedések kezdeményezését olyan személyek ellen, akiket egy, a tizenöt BT-tag képviselőinek részvételével megalakítandó ENSZ-bizottság nevez meg.

Egy négytagú szakértői csoport rendszeres látogatást tesz a nyugat-szudáni Dárfúrban, Szudán más részeiben és az Afrikai Unió székhelyén, Addisz-Abebába, hogy ellenőrizze a határozat betartását. Az Afrikai Unió 2000 katonájával és megfigyelőjével jelenleg az egyetlen nemzetközi szervezet, amely igyekszik megakadályozni az erőszakos cselekményeket Dárfúrban.

"Meggyőződésünk, hogy a dárfúri konfliktus megoldását célzó politikai és diplomáciai eszközök tárháza még nem merült ki" - fogalmazott Andrej Gyeniszov Oroszország állandó ENSZ-képviselője országa tartózkodását indokolva.

Egy szerdán nyilvánosságra hozott brit parlamenti jelentés szerint a dárfúri tömeggyilkosságok áldozatainak számát jóval alábecsülték, ez a szám a 300 000 ezret is elérheti. Tony Baldry, a brit alsóház nemzetközi fejlesztési bizottságának elnökének közlése szerint az áldozatok tényleges száma az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által közölt 70 000-nek a többszöröse. Az ENSZ március 14-én nyilvánosságra hozott becslése szerint a dárfúri konfliktus halálos áldozatainak száma az elmúlt másfél év során feltehetően elérte a 180 000-et.

A brit parlamenti képviselők jelentése "botrányosan tehetetlen reagálással" vádolja meg a nemzetközi közösséget és úgy ítéli meg, hogy a szudáni kormányt támogató arab dzsandzsavíd milíciák által a polgári lakosság ellen elkövetett erőszakoskodások "nem kevésbé súlyosak és gyűlöletesek, mint egy népirtás".

A nyugat-szudáni tartományban 2003 februárja óta állnak szemben a szudáni kormányerők és az arab milíciák két lázadó mozgalommal.