Berlusconinak a választási vereség sem ok a lemondásra

2005.04.06. 1:06

Elismerte Silvio Berlusconi olasz miniszterelnök kedd este, hogy az általa vezetett jobboldali kormánykoalíció pártjai súlyos vereséget szenvedtek a részleges önkormányzati választásokon, kizárta azonban, hogy a fiaskó miatt lemondjon tisztségéről. "Nem mondok le, befejezem programom megvalósítását" - hangoztatta Berlusconi a RAI olasz közszolgálati tévé vitaműsorában.

Berlusconi elismerte, hogy a választási eredmény fájdalmas kudarcot jelent a jobboldali kormánykoalíció gerincét alkotó, általa vezetett Forza Italia párt számára. A politikus hibásnak nevezte azt a döntését, hogy nem kapcsolódott be a választási kampányba, hanem kormányfőként igyekezett semlegesen viselkedni. Mindezek ellenére azt tartotta a választási kudarcra adandó egyetlen lehetséges válasznak, hogy a Forza Italia és a vele együtt szintén vereséget szenvedő koalíciós partnerei rendezzék soraikat.

Berlusconi a műsorban Massimo D'Alema volt miniszterelnökkel vitázott. D'Alema jelenleg az olasz balközép vezető pártjának, a Baloldali Demokratáknak (DS) az elnöke; a politikus kormányfői tisztségéről 2000-ben mondott le, miután a balközép elvesztette az akkori önkormányzati választásokat.

Olaszország 20 régiója közül 13-ban tartottak vasárnap és hétfőn önkormányzati választásokat. A voksolás az ellenzéki balközép pártok - sportnyelven szólva - kiütéssel felérő győzelmét hozta: a 13 régió közül 11-ben nyertek, a jobboldal csak 2 körzetben őrizte meg vezető szerepét. E 13 régió közül nyolcban volt eddig kormánypárti vezetés, de a baloldal most hat régiót "visszafoglalt". Berlusconi számára a legfájóbb veszteség Lazio, a fővárost körülölelő körzet, amely egyfajta lakmuszpapírja is a jövő évi parlamenti választási erőviszonyok előrejelzésének.

KAPCSOLÓDÓ CIKK