Meggyilkolták volt koszovói kormányfő fivérét

2005.04.15. 19:16

Meggyilkolták Koszovóban pénteken Ramus Haradinaj volt tartományi kormányfő fivérét. A 25 éves férfit kórházba szállították, de már nem tudtak rajta segíteni.

A belgrádi média szerint Enver Haradinajra a dél-szerbiai tartomány fővárosától, a nyugat-koszovói Pec város mellett fekvő Rausic faluban nyitottak tüzet gépkocsiból ismeretlen támadók.

Egyelőre nem tudni a bűntény indítékait, egyes hírek szerint a Haradinaj és egy másik albán család vitája torkollott gyilkosságba. A rendőrség és az ügyészség vizsgálja a bűntényt, lezárták emiatt a környéket, a Pec és Decani között vezető főúton se lehet közlekedni. Helyszíni beszámolók szerint a Haradinaj fivér meggyilkolása nem csak Pec környékén, hanem a tartomány más részein is nyugtalanságot keltett.

Enver Haradinaj bátyja, Ramus oldalán harcolt az 1999-98-as válság idején a Koszovói Felszabadítási Hadseregben, többször megsebesült. A szerb karhatalom ellen folytatott harcokban életét vesztette Ramus Haradinaj két másik fivére is, negyedik testvérét, Dautot pedig öt év szabadságvesztésre ítélték el egy rivális albán csoport tagjainak meggyilkosa és megkínzása miatt. Maga Ramus Haradinaj március elején adta fel magát önként a hágai Nemzetközi Bíróságnak, amely a válság idején elkövetett háborús bűntényekkel vádolja.

KAPCSOLÓDÓ CIKK