Csak egyszer szavaznak az EU-alkotmányról a franciák

2005.05.25. 0:41

Kizárta Jean-Pierre Raffarin francia kormányfő kedd esti tévényilatkozatában annak lehetőségét, hogy országában második népszavazást írnának ki az Európai Unió alkotmányos szerződéséről, amennyiben a vasárnapi referendumon a "nem" voksok kerülnének többségbe.

Raffarin a BBC brit televíziónak nyilatkozva kijelentette: nem hiszi, hogy egy második népszavazás kiírásának lehetősége elfogadható lenne Franciaország számára. "Franciaország nem mond egyik nap igent, a másik nap nemet. (...) Franciaország véleményt fog nyilvánítani, és egyszer fogja véleményét kinyilvánítani. Nincs második forduló, nincs második esély" - hangoztatta a politikus. Raffarin hangsúlyozta, hogy Párizs nem készített "B tervet" arra az esetre, ha a francia választópolgárok többsége elutasítaná az alkotmányos szerződést.

A francia kormányfő megítélése szerint az alkotmányos szerződés franciaországi elutasítása esetén nem szakad majd félbe az alkotmányos szerződés népszavazás útján történő megerősítésének folyamata azokban az uniós tagállamokban, amelyek referendum kiírása mellett döntöttek. "Ésszerű feltételezés, hogy a tagországok összessége nemzeti szempontjai alapján dönt majd saját sorsáról és nem hagyja, hogy Franciaország döntsön helyettük" - hangoztatta Raffarin. A Libération című francia napilap által hétfőn nyilvánosságra hozott közvélemény-kutatási adatok szerint a franciák többsége továbbra is nemmel kíván szavazni a május 29-i referendumon.

Három nappal később, június elsején Hollandiában is népszavazást tartanak az unió alkotmányos szerződéséről. A legutóbbi közvélemény-kutatási adatok szerint Hollandiában a "nem" tábor vezet legalább 60 százalékkal, miközben a felmérések zöme mintegy 40 százalékos részvételi arányt jelez előre. Jóllehet a hollandiai referendum csak véleménynyilvánító jellegű, a legnagyobb politikai pártok biztosították arról a szavazókat, hogy parlamenti frakcióik figyelembe fogják venni az alkotmány ratifikálásakor a voksolás eredményét, ha a részvételi arány meghaladja a 30 százalékot. Politikai elemzők valószínűnek tartják egy újabb referendum kiírását 2006-ban, ha egyedül Hollandia lakossága utasítja el az alkotmányos szerződést.

KAPCSOLÓDÓ CIKK