Emberi jogi szervezetek és külföldi személyiségek tiltakozása ellenére sem engedélyezi az államfői posztra pályázó Lech Kaczynski varsói főpolgármester a melegek szombatra tervezett utcai felvonulását, sőt az engedélykérelmekben talált apró formai hibák ürügyén már a középületekben tervezett rendezvényeket is betiltotta.

A lengyel homoszexuálisok azonban engedély hiányában is megtartják felvonulásukat és az emberi jogok Helsinki Bizottságának megfigyelői fogják figyelemmel kísérni, hogy nem sérülnek-e az alapvető emberi jogok az EU-tag Lengyelország fővárosában. Több külföldi politikus - köztük Claudia Roth, a német Zöldek vezetője, Volker Beck német parlamenti képviselő, David Norris ír szenátor - jelezte, hogy tiltakozása jeléül személyesen is részt vesz a betiltott felvonuláson.

A jobboldali polgármester, aki az őszi elnökválasztás fő esélyese, erkölcsi és közbiztonsági szempontokkal indokolta a tilalmat. - Már tucatnyi kérelem érkezett ellentüntetésre, a helyzet veszélyes - mondta. Hozzátette, hogy állampolgárként a melegek is felvonulhatnának, de homoszexuálisként nem. Azzal érvelt, hogy ha az idén nem is, jövőre már biztosan lennének "obszcén" jelenetek Varsóban is, mint Amerikában és másutt Európában.

Közben egyre több lengyel jogász emeli fel szavát a melegeket sújtó gyülekezési tilalom ellen. "Tiltakozunk egy olyan demonstráció betiltása ellen, amely a tolerancia és az állampolgárok egyenlőségének eszméjét hirdeti" - hangoztatta a polgármesterhez írt nyílt levelében több jogtudós.

A szervezők a felvonuláson való részvételre szólították fel az "összes kisebbséget, amely sértve érzi magát a tilalom által". A parádét szervező Egyenlőség Alapítvány az alkotmánybírósághoz fordult az ügyben. Kaczynski már tavaly sem adott engedélyt a melegfelvonulásra.

Bukarestben csak az államfő, Traian Basescu személyes közbenjárása nyomán adtak engedélyt a román melegek első utcai megmozdulására, amelyet nemrég tartottak erős rendőri védelem mellett.