Berlusconi indulni kíván a 2006-os választásokon

2005.06.29. 18:49

Silvio Berlusconi olasz kormányfő szerdán bejelentette, hogy az általa vezetett jobbközép pártszövetség miniszterelnök-jelöltjeként indulni kíván a 2006-os parlamenti választásokon.

A politikus ezzel véget vetett azoknak a találgatásoknak, amelyek szerint azt tervezgette, hogy visszavonul a politikától. A spekulációknak tápot adott az, hogy Berlusconi-kormány népszerűségét megtépázták a gazdasági nehézségek és a részvétel az iraki háborúban.

A koalíciós pártok meghatározó személyiségeivel elköltött ebéd után Berlusconi nem létezőnek minősítette "a problémát". "A 2006-os választásokon Silvio Berlusconinak kell lennie a miniszterelnök-jelöltnek. Nem nehézséget jelentek, (ellenkezőleg), mentsvár vagyok" - közölte magabiztosan.

Egészen az utóbbi időkig elképzelhetetlen volt, hogy ne a 2001-ben hatalomra került médiamágnás-kormányfő vezesse az olaszországi jobboldalt. Az apadó népszerűségű jobbközép pártok azonban leszerepeltek az áprilisi helyhatósági választásokon. A kudarc elcsúfította a Berlusconiról alkotott képet, és alaposan lehűtötte a kormányfő és politikai szövetségesei közötti viszonyt.

A helyhatósági választásokon elszenvedett vereség után a négy meghatározó kormánypárt közül kettő arra kényszerítette a miniszterelnököt, hogy lemondjon, és új kormányt alakítson. Az olasz tömegtájékoztatás már azt találgatta, hogy nem is Berlusconi, hanem valaki más fogja vezetni a jobbközép koalíciót a jövő májusban esedékes választásokon, amelyeken valószínűleg a balközép pártszövetség élén álló Romano Prodi lesz Berlusconi ellenfele.

KAPCSOLÓDÓ CIKK