Hétszázan megsérültek és harmincnyolcan életüket vesztették a Londonban történt robbanássorozatban. Hivatalos tájékoztatás szerint a metrót három robbanás rázta meg, és egy emeletes buszon is detonáció történt. A terrortámadás miatt teljesen leállították a földalatti-közlekedést a brit fővárosban, és a buszok sem járnak a központban. A merényletet az al-Kaida vállalta magára.

Robbanássorozat rázta meg csütörtök délelőtt Londont. Hivatalos tájékoztatás szerint összesen négy robbanás történt - három a metrón, egy pedig egy emeletes buszon. A korábbi jelentések még összesen hét detonációról szóltak. A SkyNews információi szerint ezren megsérültek. A CNN az amerikai hatóságoktól úgy értesült, hogy a londoni kormány negyven halottról tud, míg a SkyNews 45 halottról adott hírt. A brit hatóságok hivatalosan harminchét halálos áldozat, és hétszáz sérült hírét erősítették meg. Londonban a teljes metróhálózatot és részben a buszközlekedést is leállították.

A robbanások után a hadsereg több páncélozott csapatszállítója vonult fel a Russell Square környékén és más városrészekben. A brit hadvezetés közölte, hogy az úgynevezett "polgári vészhelyzeti készültség" lépett életbe. Londonban és környékén összeomlott a mobiltelefon-szolgáltatás a rendkívüli túlterheltség miatt.

A robbanások az Aldgate East és a Liverpool Street, a Russell Square és a King's Cross metróállomások között, illetve az Edgware Road metróállomáson, valamint egy buszon, a Tavistock Square-en történtek. Az érintett állomások többsége a város üzleti negyedében van, az Edgware Road környéke pedig a külföldiek körében kedvelt, sok arab lakik arrafelé - mondta az [origo]-nak telefonon egy Londonban élő magyar nő. A hivatalos híradások eleinte arról szóltak, hogy nem terrortámadás történt, de ezt senki nem hitte el, a londoniak mindig attól féltek, hogy a metróban történik valami - tette hozzá.

Sir Iain Blair londoni rendőrfőnök szerint az egyik detonáció helyszínén robbanóanyag nyomaira bukkantak.

A brit közlekedési hatóság szerint az első robbanás helyi idő szerint 8 óra 49 perckor történt a Metropolitan vonalon a Liverpool Street és az Aldgate East állomás között. Az első hírek még arról szóltak, hogy áramkimaradások okozták a detonációkat. A CNN szerint ebben a robbanásban ketten vesztették életüket. A Liverpool Street London egyik legnagyobb vasúti és metrócsomópontja; közvetlenül mellette van a kelet-európai átalakulás finanszírozására alakult Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD).

A metrón történt robbantások mellett egy buszt is merénylet ért. A Tavistock Square-en levegőbe röpített emeletes buszon a SkyNews értesülései szerint egy öngyilkos merénylő robbantott.

A londoni kórházakban rendkívüli készültséget rendeltek el, és felfüggesztették a nem sürgős esetek fogadását. A CNN szerint a mentőegységek már az összes túlélőt felhozták a földalattiból, csak a halálos áldozatokat hagyták lenn. A városközpontban lévő St Mary Kórházba 26 sérült érkezett (8-an súlyos, 4-en kritikus állapotban), akik többnyire végtagsérülést, égéseket, vágásokat, töréseket, fejsérüléseket, illetve füstmérgezést szenvedtek. A whitechapeli londoni királyi kórházba 182 sérültet szállítottak, akik közül 123-at már hazaengedtek.

Blair Londonba megy, az al-Kaida felelősséget vállalt

Tony Blair rendkívüli sajtótájékoztatón jelentette be, hogy egyértelműen terrortámadás történt. A brit miniszterelnök elcsukló hangon halottakról és sérültekről beszélt, és közölte, hogy Londonba utazik a G8-csúcsról, hogy személyesen tájékozódjon a helyzetről. Blair hozzátette, hogy a világ vezető hatalmainak találkozója folytatódik, és csütörtök este ő is visszatér a tárgyalóasztalhoz. A brit kormányfő szerint az is egyértelmű, hogy a robbanássorozatot a G8-csúcstalálkozó nyitónapjára időzítették.

Forrás: [origo]
Térkép a robbanásokról

Charles Clarke belügyminiszter azt mondta: a kormány egyelőre nem tudja, kit terhel a felelősség "ezért az elborzasztó bűncselekményért". A belügyminiszter közölte: a londoni földalatti-hálózat zárva van, és "egy ideig zárva is marad". A belügyminiszter nem mondott számszerű adatokat a halálos áldozatok és a sérültek számáról.

Az al-Kaida nemzetközi terrorista szervezet vállalta a felelősséget a londoni tömegközlekedési eszközökön bekövetkezett csütörtöki robbanássorozatért, emellett támadásokat helyezett kilátásba Dánia és Olaszország ellen egy internetes közlemény szerint. A meg nem erősített hitelességű közlemény a "Titkos Szervezet - Európai al-Kaida" aláírással jelent meg egy iszlámisták által gyakran látogatott internetes honlapon, a Der Spiegel német hetilap internetes kiadásának értesülése szerint. A támadásokat a közlemény szerint az afganisztáni és iraki brit szerepvállalásra válaszul követték el. A Der Spiegel nem nevezte meg a honlapot. "Örvendezz, iszlám nemzet. Örvendezz, arab világ. Eljött az idő, hogy bosszút álljunk a brit cionista keresztes kormányon az Irakban és Afganisztánban elkövetett mészárlás miatt" - áll a szövegben, amelynek fotóját a weblap közölte. A közlemény ezután azzal fenyegeti meg a dán és az olasz kormányt, hogy "ugyanez a büntetés" vár rájuk, ha nem vonják ki csapataikat Irakból és Afganisztánból.

A Scotland Yard percekkel a londoni robbantások előtt jelezte Izrael nagykövetségének, hogy figyelmeztetéseket kapott a várost érő lehetséges terrortámadásokról - mondta csütörtökön egy izraeli illetékes. A brit rendőrség első embere a maga részéről azt mondta: nincs tudomása semmiféle előzetes figyelmeztetésről. Az izraeli illetékes névtelenül adta nyilatkozatát, beosztására való tekintettel. Izrael londoni nagykövete bejelentette, hogy a képviseleten rendkívüli állapot van érvényben, a nagykövetség épületébe senki sem léphet, és belőle senki sem távozhat. Az egyik londoni robbantás helyszínének közelében izraeli részvétellel gazdasági tárgyú konferenciát tartanak, és oda várták Benjamin Netanjahu izraeli pénzügyminisztert. A robbanások még az ő érkezése előtt történtek.

A Scotland Yard főparancsnoka, Sir Ian Blair utalva azokra a korábbi nyilatkozatokra, amelyek szerint csak idő kérdése, hogy Londont terrortámadás érje - azt mondta: "valószínűleg ez az, amitől tartottunk". A Scotland Yard vezetője szerint legalább hat robbanás történt, és a helyszínek "legalább egyikén biztosnak tűnik valamilyen robbanószer használata". Sir Ian Blair szerint a hatóságok kezdik a helyzetet ellenőrzés alá vonni. Arra intette ugyanakkor a londoniakat, hogy egyelőre maradjanak ott, ahol vannak.

Charles Clarke belügyminiszter késő délelőtt rövid közleményben kérte a londoniakat, hogy ha nem feltétlenül szükséges, ne menjenek ki az utcára. Hozzátette: értesülései szerint a robbanások több esetben "rettenetes sérüléseket okoztak", nem bocsátkozott ugyanakkor találgatásokba arról, hogy mi okozhatta a detonációkat.

Az eseményekkel egy időben zajlik a G8-csúcs, ahol a világ leghatalmasabb országainak vezetői tanácskoznak egymással a skóciai Gleneagles-ben. 

A terrortámadás hírére Londonban lemondták az összes koncertet, amelyeket mára hirdettek meg, de várhatóan sok előre meghirdetett szórakoztató programot törölnek a következő napokban is.