Az Egyesült Államok tökéletesíti és kiterjeszti rakétavédelmi rendszerét a Közel-Keletről vagy Kínából indított esetleges támadások elhárítására - idézte a Pentagon egy magas rangú tisztviselőjét pénteken a The Washington Post.

Amerika fejlesztést hajt végre nagy-britanniai radarjain, és négy másik európai állam területén új telepítési helyet keres elhárító rakétái számára - közölte Henry Obering, az amerikai légierő altábornagya, a Rakétavédelmi Ügynökség igazgatója.

"Nem vagyunk nyugodtak a Közel-Kelet miatt" - mondta a tábornok, hangsúlyozva: a fejlesztésre és az új elhárító rakéták telepítésére azért is szükség van, hogy idejében tudják észlelni és megsemmisíteni az olyan rakétákat is, amelyeket az Egyesült Államok partjai mellől, a tengerről indítanának.

A The Washington Post szerint az amerikai védelmi minisztérium Japánnal és más ázsiai országokkal is együttműködik annak a Pentagon szerint növekvő veszélynek a kivédésére, amelyet Kína rövid hatótávolságú ballisztikus rakétái jelentenek. A Pentagon ugyanakkor a nagy hatótávolságú kínai rakéták elleni védelmen is dolgozik.

Az Egyesült Államok nagyívű rakétavédelmi programja - amely 1983-ban a csillagháborús koncepciónak, a lézerfegyverek űrbe telepítésének meghirdetésével vette kezdetét - eddig 92,5 milliárd dollárt emésztett fel.

A programon a hidegháború befejeződésével, a 90-es évek elején lényegesen módosítottak, a hangsúly áthelyeződött a "latorállamok", egyebek közt Észak-Korea által esetleg indítandó rakétatámadások visszaverésére. A közelmúltban is többször kudarccal végződött kísérletek folytatódnak, például olyan rendszereket tesztelnek, amelyek a néhány száz mérföldről, a tengerről indított, Scud vagy egyéb típusú rövid hatótávolságú rakéták elleni védelmet szolgálják.

Annak a fenyegetésnek a kivédéséhez, amelyet a terrorcsoportok esetleges váratlan támadásai jelentenek, bővíteni kell a rakétavédelmi elképzeléseket - mondta Obering tábornok.