Japán sajtójelentések szerint új vezetője van a legnagyobb japán bűnszövetkezetnek, a Jamagucsi-guminak. A bűnbanda tagjai teszik ki a japán alvilág 45,1 százalékát.

Formálisan is beiktatták tisztségébe a legnagyobb japán bűnszövetkezet, a Jamagucsi-gumi új vezetőjét. A 63 éves Sinoda Kenicsi, az eddigi 2. számú vezető szombaton Kobéban, a bűnbanda főhadiszállásán vette át a teljhatalmat az alvilági szervezetben. Japán sajtójelentések szerint a maffia száz tagja vett részt az ünnepélyes ceremónián, amelyen a "családi" kötelékek létrejöttének szimbólumaként Sinoda és alvezérei közös csészéből kortyoltak rizspálinkát.

Tizenhat éve ez volt az első hatalomváltás a japán alvilág tagjainak 45,1 százalékát tömörítő bűnbandában. A több mint egy évtizede zajló rendőrségi rajtaütések ellenére a maffia egyre erősödik, tagjainak száma tavaly 1100-zal 39 200-ra emelkedett. "Nemzedékváltásról" nemigen lehet beszélni, mert Sinoda elődje, Vatanabe Josinori 64 évesen mondott le posztjáról a múlt hónapban.

Az alvilág új vezérének "beiktatásáról" a japán média adott hírt a bűnszövetkezethez közel álló forrásokra hivatkozva, a rendőrség - jóllehet civil ruhás ügynökei ott ólálkodtak a székház körül - nem erősítette meg az értesülést. A Kyodo hírügynökség szerint a rendőrség árgus szemekkel figyelte az esetleges hatalmi harc jeleit a Jamagucsi-gumin belül, de semmit nem vett észre.

A rendőrség szerint Japánban összesen 87 ezer gengszter - úgynevezett jakuza - tevékenykedik. A japán jakuzák a világ leggazdagabbjai közé tartoznak: milliárdos bevételre tesznek szert védelmipénz-zsarolásból, szerencsejátékból, prostitúcióból, fegyverek, kábítószerek és ingatlanok kereskedelméből, a közmunka-megrendelések lefölözéséből, tőzsdei árfolyam-manipulációkból és internetes pornográfiából.

A legnagyobb japán bűnszövetkezet új vezetője - tisztségéhez illően - rovott múltú: 13 évet töltött börtönben azért, mert karddal leszúrt egy rivális bandavezért. Jelenleg tiltott fegyverviselés ügyében folyik eljárás ellene, és a rendőrség attól tart, hogy ha börtönbe kell vonulnia, véres hatalmi harc tör ki utódlásáért.

A japán rendőrséget korábban sok bírálat érte a szervezett bűnözéssel szembeni tehetetlensége miatt, ám az elmúlt években egy sor törvény született az alvilág megfékezésére. A bukott bandavezér elődje, Vatanabe is kénytelen volt kártérítést fizetni, miután egy beosztottja agyonlőtt egy rendőrt.