Al-kaida vezetőket fogtak el Irakban

2005.09.17. 17:54

Észak-Irakban elfogták az al-Kaida nemzetközi terrorista hálózat iraki csoportjának két vezető beosztású tagját. Hírek szerint az iraki és az amerikai biztonsági erők ellen elkövetett számos merénylet terheli a két férfi számláját.

Amerikai katonák Észak-Irakban elfogták az al-Kaida nemzetközi terrorista hálózat iraki csoportjának két vezető beosztású tagját - közölte szombaton az arab országba vezényelt amerikai haderő.
   
Az Abu Fatímaként emlegetett Taha Ibrahím Jaszin Beser és az Abu Sahíd néven ismert Hamid Szaid Iszmail Musztafa még szeptember 5-én került kézre a fővárostól, Bagdadtól 370 kilométernyire északra fekvő Moszul délnyugati részén. Hírek szerint az iraki és az amerikai biztonsági erők ellen elkövetett számos merénylet terheli a két férfi számláját. Abu Fatimát Abu Muszab az-Zarkávi - az al-Kaida iraki csoportjaként emlegetett szervezet vezetője - moszuli helytartójaként jelölte meg az amerikai katonai közlemény.
   
Közben iraki katonai forrásból közölték, hogy szombatra virradó éjjel az észak-iraki Duszári faluban elfogták az al-Kaidával kapcsolatban álló szélsőséges Anszár asz-Szunna csoport egyik vezetőjét is. Norman Mohammed letartóztatásakor a hatóságok 700 kilogramm robbanóanyagra és aknagránátokra bukkantak.
   
Szombaton autóba rejtett - távirányítással működésbe hozott - pokolgép robbant a Bagdadtól északra fekvő Baakúba egyik étterme előtt. Kórházi források szerint a merényletben egy ember meghalt, 17 személy - köztük három katona - megsebesült.

KAPCSOLÓDÓ CIKK