14 neonácit tartóztattak le Újvidéken

2005.11.13. 17:52
A szerb rendőrség letartóztatta egy neonáci szervezet tizennégy tagját, akik megzavartak az újvidéki egyetemen egy antifasiszta szemináriumot. A Nemzeti Szervezkedés tagjai szerda este vasrudakkal felfegyverkezve rontottak be a szemináriumra, zaklatták és bántalmazták az előadókat, a diákokat és a mintegy 50 fős hallgatóság többi tagját. A letartóztatott neonácik egytől tíz évig terjedő börtönbüntetést kaphatnak

A szerb rendőrség letartoztatta a hét végén Újvidéken egy neonáci szervezet tizennégy tagját, akik megzavartak az újvidéki egyetemen egy antifasiszta szemináriumot, és bántalmazták annak résztvevőit. Az újvidéki rendőrség és a szerb belügyi szervek elitalakulata, a csendőrség szombatra virradóra tartott razziákat a vajdasági székvárosban, a hajtóvadászatban a Nemzeti Szervezkedés nevű neonáci csoportosulás tíz tagját fogták el. Vasárnap újabb négy újfasiszta került rendőrkézre.
   
Mindnyájuk ellen nemzeti, faji és vallási gyűlöletszítás, illetve türelmetlenség és viszály szítása miatt bűnvádi feljelentést tett a rendőrség, vasárnap az újvidéki vizsgálóbíró elé állították a gyanúsítottakat. Az említett bűntényekért egytől tíz évig terjedő börtönbüntetés jár, Szerbiában pedig sokan példás büntetést követelnek a gyanúsítottak ellen, és erélyesen szorgalmazzák az ehhez hasonló szervezetek, közöttük is elsősorban a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom betiltását.
   
Az Nemzeti Szervezkedés tagjai szerda este vasrudakkal felfegyverkezve berontottak egy antifasiszta szemináriumra, amelyet az újvidéki egyetemen tartottak. A fekete bőrkabátba öltözött, rövidre nyírt hajú fiatalok zaklatták és bántalmazták az előadókat, a diákokat és a mintegy 50 fős hallgatóság többi tagját. Az incidensben senki nem sérült meg súlyosan, de az eset össztársadalmi felháborodást váltott ki.
   
A belgrádi média utánajárt annak, hogy nem ismeretlen csoportról van szó, noha a szervezet sehol sincs hivatalosan bejegyezve. Tagjai az év elején antiszemita és nacionalista tartalmú hirdetéseket függesztettek ki, illetve ilyen tartalmú falfirkákkal csúfítottak el épületeket és zsidótemetőket Belgrádban, Újvidéken és más városokban. Némely jelszavuk "sláger" lett a szerbiai ultranacionalisták körében. Alapos a gyanú, hogy ez a szervezet állt a vajdasági székváros melletti Péterváradon nyáron tartott rendezvény mögött, amelyen a Vér és Becsület nemzetközi szervezet szerbiai ágának egyéves fennállását ünnepelték.
   
Többen felhívták a figyelmet arra, hogy a neonácizmus és a szerb radikalizmus éppen a soknemzetiségű összetételére és toleranciájára büszke Újvidéken harapózott el, amelynek önkormányzatában egy éve az ultranacionalista Szerb Radikális Párt alkot hatalmi koalíciót a milosevici szocialistákkal, és ahol a radikálisok közül való Maja Gojkovic polgármester is.

KAPCSOLÓDÓ CIKK