Súlyos következményei lesznek annak, ha Szerbiának húsz napon belül nem adja ki a Nemzetközi Törvényszéknek Ratko Mladicot, a srebrenicai népirtás főfelelősének tartott volt boszniai szerb hadseregparancsnokot. A szerb elnök hágai ügyékért felelős tanácsadója szerint Szerbiának komoly nehézségeket jelenthet az euroatlanti integrációban, ha a hatóságok nem adják ki Mladicot.

Rendkívül súlyos következményei lesznek annak, ha Szerbiának húsz napon belül nem adja ki a hágai Nemzetközi Törvényszéknek (NT) Ratko Mladicot, a srebrenicai népirtás főfelelősének tartott volt boszniai szerb hadseregparancsnokot - figyelmeztetett Jovan Simic, a szerbiai elnök hágai ügyékért felelős tanácsadója. Simic a Vecernje Novosti című belgrádi napilapban vasárnap megjelent interjújában megerősíti, hogy Carla Del Ponte hágai főügyész december 15-ig - a boszniai háborút lezáró daytoni egyezmény aláírásának tizedik évfordulójáig - adott végső határidőt Belgrádnak. A főügyész ezen a napon tesz jelentést a Biztonsági Tanácsnak a balkáni országok és Hága viszonyáról.

"Nagy problémáink adódnak majd az Európához való további közeledésben, a Nemzetközi Valutaalappal folytatott tárgyalásokon, és végül tekintélyvesztésünk akkora lesz, hogy ez közvetlenül tükröződni fog a Koszovó jövőbeni státusáról folytatandó tárgyalásokon. Borúlátóan hangozhat, de biztos vagyok abban, hogy amennyiben Mladic tábornok december 15-ig nem lesz Hágában - és nem tudunk komoly bizonyítékokat felmutatni arra nézve, hogy holléte ismeretlen számunkra -, akkor olyan következményekkel szembesülünk, amelyek 15 évvel visszavetnek bennünket" - figyelmeztetett Simic, aki úgy tudja, a kormány mindent megtesz annak érdekében, hogy teljesítse ígéretét, az illetékes hatóságok kutatnak a szökevény után.