Nemcsak Koszovó, hanem Montenegró függetlenségét is támogatásáról biztosította Janez Drnovsek szlovén államfő hétfőn. Amikor ezzel kapcsolatos álláspontját ismertette Filip Vujanovic montenegrói elnökkel Cetinjén, néhány száz Belgrád-párti tüntető tiltakozott Podgorica központjában.

A szlovén államfő a Podgoricától ötven kilométerre nyugatra fekvő Cetinjében, a néhány napja felavatott új montenegrói elnöki rezidencián tárgyalt Vujanoviccsal. A megbeszélés után tartott sajtótájékoztatón támogatásáról biztosította a podgoricai szakadár vezetés elképzelését arról, hogy Szerbia-Montenegró államközösségének két független állam szövetségévé kell átalakulnia.

Drnovsek leszögezte, hogy Montenegrónak joga van az önrendelkezésre. Szerinte Brüsszel azon az állásponton van ugyan, hogy a két tagköztársaságnak egyszerűbb lenne együtt csatlakoznia az EU-hoz, de az unió vezetői tiszteletben fogják tartani a montenegrói nép akaratát, amely a jövő tavasszal tartandó népszavazáson fog megnyilvánulni.

Néhány nappal a múlt héten kezdődött koszovói státustárgyalások előtt a szlovén elnök Koszovó függetlensége mellett foglalt állást, és ezzel kapcsolatos "magántervét" továbbította az ENSZ-nek, Washingtonnak és Brüsszelnek. Emiatt a beharangozott montenegrói látogatása vitákat gerjesztett Podgoricában, a Belgrád-párti ellenzék nem tartotta kívánatosnak érkezését. A belgrádi média szerint Drnovsek látogatása idején az ellenzéki Szerb Néppárt szervezésében közel kétszázan tüntettek Podgorica központjában. A tüntetők azt üzenték neki, utazzon vissza Szlovéniába, mert Koszovó Szerbia-Montenegró része, és az is marad örökre.

Janez Drnovsek cetinjei megbeszélése után azt mondta, hogy Belgrádban félreértették kezdeményezését. A szlovén államfő nem "függetlenségre", hanem Koszovónak öt év alatt fokozatosan adandó "feltételes függetlenségre" tett javaslatot, és tervében a koszovói kisebbségek jogainak tiszteletben tartásától tette függővé Koszovó önállósodását.

Belgrád a tartomány mindenfajta függetlenségét egyaránt határozottan elutasítja.